Momentele subiectului
„Amintiri din copilărie” este titlul unui roman autobiografic scris de Ion Creangă și desemnat „primul roman al copilăriei țărănești” din literatura română. Compus din patru părți…
...
La cireșe
În expozițiune sunt fixate coordonatele spațio-temporale ale acțiunii: într-o vară, în luna iunie, în Humulești, satul natal al personajului-narator. Intriga este reprezentată de decizia lui Nică (personajul-narator) de a merge la furat de cireșe, la Moș Vasile, fratele mai mare al tatălui său. Desfășurarea acțiunii debutează cu planul de bătaie al lui Nică, acesta prefăcându-se că venise pentru a-l chema pe Ioan (vărul său, fiul lui Moș Vasile) la scăldat. Găsind-o acasă pe mătușa Mărioara, Nică află că Ioan plecase împreună cu tatăl lui „sub cetate, la…
...
Pupăza din tei
Expozițiunea fixează coordonatele spațio-temporale ale acțiunii, precum și personajele care participă la aceasta. Astfel, într-o dimineață, mama lui Nică îl trezește devreme, „înainte de răsăritul soarelui”, motivând că, dacă l-ar mai fi lăsat să doarmă, „cucul armenesc” l-ar fi pupat și nu i-ar mai fi mers bine toată ziua. Era vorba despre o pupăză care-și făcuse cuib în teiul bătrân de pe coasta dealului, la moș Andrei, fratele mai mic al tatălui său. Imediat după ce băiatul se trezește, mama îl trimite să ducă mâncare unor lingurari „ce-i aveam tocmiți prășitori”.
În dru…
...
La scăldat
În expozițiune aflăm detalii privind locul și timpul acțiunii (satul Humulești, vara, „într-o zi, pe-aproape de Sânt-Ilie”), dar și personajele (Nică și mama lui) care participă la aceasta.
Intriga este reprezentată de rugămintea mamei, adresată lui Nică. Încărcată de multe treburi, ea își roagă fiul să legene copilul, promițându-i în schimb „o pălăriuță” și „o curelușă de cele cu chimeri”. Nică nu intenționează să respecte r…