Eseu

„Amintiri din copilărie” este, fără îndoială, cea mai cunoscută dintre operele lui Ion Creangă. Considerat a fi „primul roman al copilăriei țărănești” în literatura română, „Amintiri din copilărie” reprezintă una dintre lecturile obligatorii, nu doar în vederea rezolvării subiectelor din manualul școlar, ci și în scopul formării unei culturi literare solide. 

Textul următor reprezintă un eseu ce însumează cunoștințele pe care trebuie să ți le însușești despre acest roman. Acesta conține următoarele: date despre operă, semnificația titlului, tema romanului, oralitatea, umorul, perspectiva narativă. Pentru un eseu cât mai complex citește și restul materialelor pe care ți le punem la dispoziție.

Eseu

„Amintiri din copilărie” este un roman autobiografic, precum şi un bildungsroman, semnat de Ion Creangă, cel mai mare povestitor român. Publicarea romanului s-a desfășurat astfel: în revista „Convorbiri literare”, în anul 1881, au fost publicate primele două părți, iar în 1882, partea a III-a. Ultima parte a fost publicată postum, în anul 1892.

Titlul operei face trimitere la specia literară a amintirilor, (epică, în proză, în care autorul descrie propriile experiențe și impresii), care aparține literaturii memorialistice. Întâmplările romanului prezintă episoade din copilăria lui Nică (copilul Ion Creangă), punându-se accent în special pe educația acestuia. Evoluția lui Creangă este surprinsă din anii fragedei copilării până în perioada adolescenței târzii.

Tema romanului este reprezentată de lumea satului moldovenesc din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Satul despre care se vorbește e chiar satul natal al lui Ion Creangă: Humulești. Acesta e surprins cu tot cu locuitorii săi, „gospodari tot unul și unul”. În acest  mediu social, Nică începe procesul de maturizare și își trăiește din plin copilăria presărată cu aventuri. 

Limbajul utilizat de Creangă în „Amintiri din copilărie” se caracterizează prin oralitatea stilului, caracteristică unui bun povestitor. Romanul este deosebit de expresiv, dând impresia unei pov...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in