Comentariu

Introducere

În partea de început a comentariului despre „Amintiri din copilărie” este important să menționezi perioada în care a fost publicat acest roman, dar ṣi faptul că se evocă întâmplări din realitatea autorului, pe care acesta din urmă le trece prin filtrul imaginaţiei.

Nu uita să evidenţiezi ideea că este urmărită evoluţia ṣi formarea protagonistului, opera lui Creangă fiind un bildungsroman...

Rezumat pe capitole

În realizarea rezumatului pe capitole al operei Amintiri din copilărie e recomandat să ţii cont de faptul că textul narativ este împărţit în patru capitole, fiecare capitol având la bază diverse episoade. Astfel, rezumatul trebuie să conţină cele mai importante evenimente din cadrul fiecărui capitol. Nu uita să menţionezi faptul că naratorul din Amintiri din copilărie alege să povestească doar acele întâmplări care l-au marcat ṣi care au contribuit la formarea propriei personalităţi.

Exemplu de rezumat pe capitole

Din punct de vedere compoziţional, „Amintiri din copilărie” este compus din patru capitole, fiecare capitol cuprinzând la rândul său o serie de episoade diferenţiate tematic.

....

Apartenența la genul epic

În realizarea unui comentariu despre „Amintiri din copilărie”, un aspect important de precizat este apartenenţa acestei opere literare la genul epic. Astfel, fiind un roman, în „Amintiri din copilărie” se regăsesc trăsături specifice genului epic precum: prezenţa personajelor ṣi existenţa naratorului, acţiunea plasată într-un context spaţio-temporal, exprimarea indirectă a ideilor etc.

Nu uita că pentru a primi un punctaj satisfăcător trebuie să îţi construieşti cu atenţie argumentele şi să le susţii cu exemple din text.

....

Semnificaţia titlului

În ceea ce privește titlul romanului „Amintiri din copilărie”, este foarte important să menționezi faptul că acesta anticipă conţinutul textului narativ, ba chiar pune în lumină una dintre temele centrale ale romanului, ṣi anume copilăria. De asemenea, titlul evidenţiază ideea că sunt evocate întâmplări din trecut, naratorul alegându-le pe acelea care au contribuit la formarea sa ṣi pe care simte nevoia să le împărtăṣească.

....

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in