Lock

Comentariu

Lock

Introducere

În partea de început a oricărui eseu sau comentariu despre „Amintiri din copilărie” este important să menționezi perioada în care a fost publicat acest roman, dar și faptul că se evocă întâmplări din realitatea autorului, pe care acesta din urmă le trece prin filtrul imaginației.

Nu uita să evidențiezi ideea că este urmărită evoluția și forma rea protagonistului, opera lui Cre…

...

Tema

Pentru a realiza o analiză completă a textului trebuie să menționezi informații referitoare la tema centrală, aceasta din urmă influențând într-o mare măsură construcția subiectului și a personajelor. Urmărind subiectul romanului li ținând cont de faptul că opera lui Creangă este un bildungsroman, putem spune că tema centrală este modelarea unei personalități, fiind prezentată devenirea treptată a personajului principal de-…

...

Rezumat pe capitole

În realizarea rezumatului pe capitole al operei Amintiri din copilărie e recomandat să ții cont de faptul că textul narativ este împărțit în patru capitole, fiecare capitol având la bază diverse episoade. Astfel, rezumatul trebuie să conțină cele mai importante evenimente din cadrul fiecărui capitol. Nu uita să menționezi faptul că naratorul din Amintiri din copilărie alege să povestească doar acele întâmplări care l-au marcat și care au contribuit la formarea propriei personalități.

Exemplu de rezumat pe capitole

Din punct de vedere compozițional, „Amintiri din copilărie” este compus din patru capitole, fiecare capitol cuprinzând la rândul său o serie de episoade diferențiate tematic.

Primul capitol cuprinde episoade cunoscute precum „Caprele Irinucăi” sau „Calul Bălan”. Accentul cade asupra șco…

...

Nică

Personajul cel mai complex al romanului Amintiri din copilărie este, fără îndoială, Nică. În realizarea caracterizării acestuia trebuie să ai în vedere evoluția lui de-a lungul celor patru capitole, dar și principalele trăsături evidențiate cu ajutorul metodelor de caracterizare (directă, indirectă, autocaracterizare). Nu uita să exemplifici trăsăturile conturate prin referire la textul romanului Amintiri din copilărie.

Exemplu

Nică este personajul principal, individual și realist, destinul lui fiind urmărit din primii ani de viață până devine „holtei, din păcate!”. Trăsăturile lui Nică sunt evidențiate atât prin caracterizare directă, cât și indirectă.

Prin caracterizarea directă sunt p…

...

Apartenența la genul epic

În realizarea unui comentariu despre „Amintiri din copilărie”, un aspect important de precizat este apartenența acestei opere literare la genul epic. Astfel, fiind un roman, în „Amintiri din copilărie” se regăsesc trăsături specifice genului epic precum: prezența personajelor și existența naratorului, acțiunea plasată într-un context spațio-temporal, exprimarea indirectă a ideilor etc.

Nu uita că pentru a primi un punctaj satisfăcător trebuie să îți …

...

Roman autobiografic

„Amintiri din copilărie” este un roman autobiografic întrucât are la bază aspecte din viața reală a autorului. Bineînțeles, romanul este o operă ficțională, prin urmare, întâmplările relatate sunt trecute prin filtrul imaginației lui Creangă. Oricum, caracterul autobiografic al romanului nu poate fi contestat, evenimentele importante, toponimele, numele personajelor centrale putând fi regăsite și în biografia autorului.

În plus, nararea la persoana I contribuie într-o mare măsură la sporirea credibilității faptelor prezentate.

Exemplu

„Amintiri din copilărie” poate fi considerat un roman autobiografic deoarece Creangă a valorificat în această luc…

...

Roman al formării

În orice comentariu despre „Amintiri din copilărie” este important să menționezi faptul că opera lui Creangă este un bildungsroman. Conceptul de bildungsroman are în vedere oglindirea evoluției personajului, a formării lui.

Astfel, poți nota faptul că lucrarea de față este un bildungsroman deoarece urmărește „drumul inițiatic” parcurs de Nică pe parcursul celor patru capitole, acumularea de experiențe, conturarea unei…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in