Lock

Caracterizarea lui Nică

Lock

Caracterizarea lui Nică nu doar că te va ajuta să înțelegi care sunt mijloacele de caracterizare pe care le-a folosit Ion Creangă pentru a contura profilul acestui personaj, dar te va ajuta și să îți reamintești cele mai importante secvențe ale operei.

Nică este personajul principal, individual și realist, destinul lui fiind urmărit din primii ani de viață până devine «holtei, din păcate!». Naratorul-personaj povestește la persoana I fapte din propria copilărie, perspectiva actorială conferind autenticitate operei și credibilitate întâmplărilor evocate. Pe parcursul romanului, Creangă îmbină ingenios perspectiva maturului cu cea a copilului, tonul utilizat fiind când jovial și ironic, când nostalgic și melancolic. Încărcătura emoțională este resimțită în fiecare episod relatat, amintirile copilăriei copleșindu-l: «Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul nașterii mele, la casa părintească din Humulești […] parcă-mi saltă și acum inima de bucurie!».    

Trăsăturile lui Nică sunt evidențiate atât prin caracterizare directă, cât și indirectă. Formarea lui este oglindită pe parcursul celor patru capitole, conturându-se pas cu pas personalitatea acestuia, pe măsură ce descoperă lumea.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in