Bildungsroman

Întrucât prezintă evoluția și procesul de maturizare a lui Nică, romanul „Amintiri din copilărie” este considerat un bildungsroman. Caracteristicile bildungsromanului și cum sunt ele reflectate în opera lui Creangă au fost prezentate în eseul de mai jos.

„Încă de la început putem spune faptul că «Amintiri din copilărie» este un bildungsroman deoarece urmăreṣte destinul lui Nică din primii ani de viaţă până devine «holtei, din păcate!». Astfel, protagonistul se maturizează sub privirile cititorilor, fiind prezentată trecerea de la copilărie, considerată de către narator «vârsta cea fericită», la adolescenţă, când copilul devenit holtei este nevoit să părăsească familia ṣi casa părintească pentru a se forma din punct de vedere profesional. Formarea lui Nică este oglindită pe parcursul capitolelor, conturându-se pas cu pas personalitatea acestuia, pe măsură ce descoperă lumea. 

Relatarea întâmplărilor care au constituit bucăţi din viaţa personajului este realizată de un narator subiectiv, implicat. Naraţiunea se povesteṣte la persoana I, Creangă îmbinând ingenios perspectiva maturului cu cea a copilului. Astfel, perspectiva auctorială conferă autenticitate operei ṣi credibilitate faptelor prezentate. Creangă este nostalgic pe tot parcursul romanului, el retrăind momente unice, de neuitat din copilăria sa.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in