Ion Creangă
Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române, fiind recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale.
Ion Creangă | Opere incluse în programa pentru Bacalaureat
- Povestea lui Harap-Alb
Ion Creangă | Opere
Principalele opere ale lui Ion Creangă:
1. Povești
- Capra cu trei iezi (1875)
- Dănilă Prepeleac (1876)
- Fata babei și fata moșneagului (1877)
- Povestea lui Harap-Alb (1877)
- Ivan Turbincă (1878)
- Povestea lui Stan-Pățitul (1877)
- Povestea porcului (1876)
- Povestea poveștilor (1877-1878)
- Povestea unui om leneș (1878)
- Punguța cu doi bani (1875)
- Soacra cu trei nurori (1875)
2. Povestiri
- Acul și barosul (1874)
- Cinci pâini (1883)
- Inul și cămeșa (1874)
- Ion Roată și Cuza-Vodă (1883)
- Moș Ion Roată și Unirea (1880)
- Păcală (1880)
- Prostia omenească (1874)
- Ursul păcălit de vulpe (1880)
3. Nuvele
- Moș Nichifor Coțcariul (1877)
- Popa Duhul (1879)
4. Roman autobiografic: Amintiri din copilărie (1879)
Ion Creangă | Date despre autor
S-a născut în data de 1 martie/10 iunie 1837 la Humulești, în județul Neamț.
Datorită romanului său autobiografic, intitulat „Amintiri din copilărie”, publicul larg cunoaște prea bine detaliile tinereții scriitorului. În 1847, acesta începe studiile la școala din satul natal. În 1853, Creangă este înscris la Școala Domnească de la Târgu Neamț, iar conform dorinței mamei sale, care dorea să-l vadă preot, este înscris la Școala catihetică din Fălticeni. Aici apare sub numele de Ion Creangă, nume pe care urma să îl păstreze pentru tot restul vieții. După desființarea școlii din Fălticeni, el pleacă la Iași, absolvind cursul inferior al Seminarului teologic „Veniamin Costachi” de la Socola.
În 1864, Creangă este numit de către Titu Maiorescu (care îl aprecia foarte mult) învățător la Școala primară nr. 1 din Iași. Este exclus, însă, din rândurile clerului, din cauza existenței sale „controversate”: și-a părăsit nevasta, a tras cu pușca în ciorile care murdăreau Biserica Golia și s-a tuns ca un mirean, lucruri considerate incompatibile cu statutul de diacon. În 1871 este exclus din rândurile bisericii, fiind acuzat de a fi frecventat teatrul. Un an mai târziu, este exclus și din sistemul de învățământ.
În 1873, îl cunoaște pe Mihai Eminescu, pe atunci revizor școlar, cu care se împrietenește. Eminescu îl sfătuiește să frecventeze societatea „Junimea”, unde citește mai apoi din scrierile sale. Publică în revista „Convorbiri literare” operele „Soacra cu trei nurori” și „Capra cu 3 iezi”. Între 1875 și 1883, Creangă scrie cele mai importante opere ale sale.
În anul 1878, este decorat cu ordinul Bene-merenti pentru activitatea didactică depusă. Câțiva ani mai târziu, Ion Creangă s-a îmbolnăvit de epilepsie. În data de 31 decembrie 1889 se stinge din viață în urma unui atac cerebral. Scriitorul este înmormântat la cimitirul Eternitatea din Iași.

Ion Creangă / Domeniul public
Produsele noastre pentru Ion Creangă
- Amintiri din copilărieLimba și literatura română
Amintiri din copilărie este una dintre cele mai importante opere ale lui Ion Creangă, un bildungsroman care prezintă procesul de formare a lui Nică al lui Ștefan a Petrii. Considerată de către critici (…)
- Cinci pâini de Ion CreangăLimba și literatura română
Cinci pâini este o povestire cu rol moralizator scrisă de Ion Creangă și publicată pentru prima oară în anul 1883, în revista „Convorbiri literare”. Textul este construit sub forma unei anecdote și sp (…)
- Dănilă PrepeleacLimba și literatura română
Dănilă Prepeleac este un basm cult scris de către Ion Creangă și publicat pentru prima oară în revista „Convorbiri literare”, în data de 1 martie 1876. Textul are la bază folclorul românesc și prezint (…)
- Ion Roată și Cuza-VodăLimba și literatura română
Ion Roată și Cuza-Vodă este o povestire scrisă de Ion Creangă și publicată pentru prima oară în anul 1882, la Viena, în Almanahul societății academice social-literare „România Jună”. În anul 1885 text (…)
- Ivan TurbincăLimba și literatura română
Ivan Turbincă este o povestire scrisă de Ion Creangă și publicată pentru prima oară în revista „Convorbiri literare” în data de 1 aprilie 1878. Textul este inspirat din folclorul românesc și cel europ (…)
- Moș Ion Roată și UnireaLimba și literatura română
Moș Ion Roată și Unirea este o povestire ce poartă semnătura lui Ion Creangă și evocă unul dintre evenimentele importante din istoria României: Unirea Principatelor Române, sub domnitorul Alexandru Io (…)
- Moș Nichifor Coțcariul de Ion CreangăLimba și literatura română
Moș Nichifor Coțcariul este titlul unei nuvele semnate de Ion Creangă și publicate pentru întâia oară în anul 1877, în revista „Convorbiri literare”. În anul 1890 textul a fost republicat având subtit (…)
- Popa Duhu de Ion CreangăLimba și literatura română
Popa Duhu este o povestire scrisă de Ion Creangă și publicată pentru prima oară în numărul din data de 1 noiembrie 1881 al revistei „Convorbiri literare. Personajul principal al operei, Isaia Duhu, es (…)
- Povestea lui Harap-AlbLimba și literatura română
„Povestea lui Harap-Alb” este un basm cult scris de Ion Creangă și publicat pentru prima oară în anul 1877, în revista „Convorbiri literare”. Opera se face remarcată prin împletirea atât de naturală a (…)
- Povestea unui om leneș de Ion CreangăLimba și literatura română
Povestea unui om leneș este o povestire scrisă de Ion Creangă și publicată pentru întâia oară în numărul 7, din data de 1 octombrie 1878, al revistei „Convorbiri literare”. Ulterior, textul a fost inc (…)
- Prostia omeneascăLimba și literatura română
Prostia omenească este o povestire scrisă de Ion Creangă și publicată pentru oară în anul 1968. După cum putem observa încă din titlu, tema pe care o abordează opera este reprezentată de prostie ca de (…)