Operă alegorică

Ai primit tema de a demonstra că Țiganiada de Ion Budai Deleanu este o operă alegorică, însă nu îți mai amintești care sunt caracteristicile acestei specii literare? Echipa Liceunet a elaborat un eseu în care sunt prezentate argumentele pentru care Țiganiada este considerată o operă alegorică.

Întreaga lucrare este o alegorie a sistemului politic din Transilvania secolului al XIX-lea. Ea parodiază miturile creștine, constituind o satiră cu puternice accente pamfletare, orientată către neajunsurile societății și ale individului. Astfel, cititorul este prevenit de către autorul însuși, asupra sensurilor ascunse ale textului: «Însă tu bagă sama bine, căci toată povestea mi să pare că-i numai o alegorie în multe locuri, unde prin țigani să înțăleg și alții carii tocmai așa au făcut și fac ca și țiganii oarecând».

Timpul acțiunii este scurt și nu durează mai mult de un anotimp. Succesiunea dinamică a scenelor face ca tablourile să apară drept vii, încărcate de autenticitate.Timpul acțiunii este bine delimitat, menționându-se clar faptul că întâmplările au loc în vremea domniei lui Vlad Țepeș. Personajele operei sunt țiganii, care au o existență oarecum paralelă cu ceea ce cunoaștem, legat de istoria acestei perioade. Ambele timpuri (cel al lui Vlad Țepeș și cel contemporan, al țiganilor), sunt utilizate de către autor cu scopul de a critica postura socială a românilor transilvăneni. Imaginea lui Țepeș echivalează cu imaginea conducătorului iluminat al secolului al XVIII-lea.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in