Comentariu literar

Introducere

În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre „Țiganiada” este important să menționezi faptul că este considerată de către criticii literari români drept capodopera literară a iluminismului românesc. Este întotdeauna de apreciat dacă știi data publicării textului studiat.

De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că ești bine familiarizat cu subiectul propus!

Exemplu

„Țiganiada” aparține scriitorului Ion Budai-Deleanu și este considerată de către criticii liter…

...

Semnificația titlului

În ceea ce privește titlul epopeei „Țiganiada”, trebuie să menționezi detalii legate de simbolistica acestuia. El nu a fost ales la întâmplare, ci are o deosebită semnificație privind modul în care autorul se raportează la trăsăturile națiunii române. Fiecare cuvânt ce formează titlul este important și trebuie analizat!

Exemplu

Titlul operei („Țiganiada”) trimite cu gândul la „Iliada” lui Homer, …

...

Tema

O analiză pertinentă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema și viziunea despre lume reflectate în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul epopeei „Țiganiada”, este vorba cu precădere despre tema călătoriei alegorice a neamului țigănesc în căutarea stabilirii într-un loc, contrar naturii sale.

Exemplu

Tema acestei lucrări este călătoria alegorică pe care o face neamul țigănesc în căutarea unei proprii forme statale. Deși se află pe drumul către moravuri convenț…

...

Rezumat pe scurt

Recomandăm realizarea rezumatului pe scurt pentru romanul Țiganiada ținând cont de structura lucrării, și accentuând cele mai importante elemente din aceasta. Astfel, în redactarea acestui rezumat scurt, vei stabili cu atenție întâmplările-cheie petrecute de-a lungul operei.

Exemplu de scurt rezumat pentru romanul Țiganiada

Întâmplările au loc în Muntenia, în vremea domniei lui Vlad Țepeș. Într-un spațiu paralel, supranatural, Urgia, fiica Satanei și a Zavistiei, vede că țiganii vor și ei să se așeze într-o țară a lor. Mânioasă, merge la tatăl său, care se grăbește să ia măsuri. Acesta se preface imediat în corb și începe să zboare peste lume, pentru a observa ce se întâmplă. 

Între timp, Țepeș decide să înarmeze țiganii pentu lupta împotriva turcilor, cu scopul de a evita folosirea lor ca iscoade. În sinea lor, aceștia nu ascund spirite de luptători, fiind motivați mai degrabă de nevoia de supraviețuire și fiind pregătiți să se închine turcilor, dacă ar fi necesar. 

Mai întâi, țiganii sunt supusi unor probe …

...

Trăsături iluministe

Pentru a argumenta corect prezența trăsăturilor iluministe în cadrul „Țiganiadei”, trebuie să fii foarte bine familiarizat cu definiția și trăsăturile acestui curent cultural. Iluminismul este o mișcare ideologică și culturală, antifeudală, desfășurată în perioada pregătirii revoluțiilor din secolele XVII-XIX în Europa și America. Acesta are drept scop crearea unei societăți „raționale” și este o replică la adresa barocului, în încercarea de a înlătura dogmele religioase și de a propaga luminarea maselor pe baza experienței proprii.

Exemplu

„Țiganiada” este o alegorie a sistemului politic feudal din …

...

Epopee

Înainte de a formula demonstrația cum că o operă literară este o epopee, primul și cel mai important lucru de reținut este definiția acesteia. Pentru a demonstra că „Țiganiada” este o epopee, trebuie să motivezi acest lucru prin argumentarea prezenței trăsăturilor specifice acestui tip de text literar.

Exemplu

Epopeea este un poem epic de mari dimensiuni, în versuri, în care se povestesc fapte eroice, legendare sau istorice, ale unui singur personaj, ale unui grup de oameni sau ale unui popor. Epopeea este dominată adesea de acțiuni cu totul ieșite din comun …

...

Încheiere

În încheierea eseului sau a comentariului despre „Țiganiada” poți apela fie la o opinie a unui critic literar, fie la reluarea unor idei-cheie pentru a rezuma principalele observații privitoare la textul analizat. Accentul va cădea pe cerința principală din subiectul de examen, iar concluzia trebuie să contribuie la întărirea argumentelor expuse în eseu sau comentariu.

Exemplu

În concluzie, „Țiganiada” lui Ion Budai-Deleanu este o alegorie ce întruchi…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in