Țiganiada

Țiganiada este o operă alegorică scrisă de către Ion Budai Deleanu în anul 1812, însă publicată abia în 1925. Textul este considerat de către criticii literari români drept capodopera literară a iluminismului românesc, având ca temă călătoria neamului țigănesc în căutarea unui loc pentru a se stabili, contrar naturii sale.

Țiganiada lui Ion Budai-Deleanu este o alegorie ce întruchipează idealurile seculare ale românilor ardeleni, reprezentate prin imaginea democrației fără fond. Această idee este ilustrată prin aventura țiganilor, care, în procesul de a încerca să se stabilească într-un loc anume, dovedesc lipsa adecvării la propriul fond și la natura lor.

Textul a fost analizat cu atenție de către profesorii noștri de limba și literatura română, astfel că îți punem la dispoziție mai multe eseuri care te vor ajuta să înțelegi esența operei alegorice scrise de către Ion Budai Deleanu. Comentariul literar îți poate folosi ca sursă de inspirație pentru redactarea unui astfel de material, rezumatul te va ajuta să îți amintești acțiunea operei, eseul în care se demonstrează apartenența la specie a operei îți va folosi pentru a înțelege caracteristicile alegoriei, iar cu ajutorul fișei de lectură vei reține mult mai ușor detaliile importante.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Țiganiada

[2]
Review-urile utilizatorilor
  • 12.11.2020
    Scris de Elev in clasa a 11-a
  • 28.10.2020
    Scris de Elev in clasa a 11-a