Rezumat

Rezumatul operei „Riga Crypto și lapona Enigel” te va ajuta să îți reamintești care sunt cele mai importante secvențe care compun poemul și cum se desfășoară povestea dintre cele două ființe incompatibile.

„Riga Crypto și lapona Enigel” este un poem alegoric publicat de Ion Barbu în perioada interbelică. Acesta face parte din cea de-a doua etapă a creației barbiene, mai exact, din ciclul baladic-oriental, caracterizându-se printr-o structură narativă aparte, creionată sub forma povestirii în ramă, și prin amestecul epicului cu liricul și dramaticul. Tema poemului este, la fel ca în cazul Luceafărului eminescian, incompatibilitatea dintre două ființe care provin din lumi diferite.

Prima parte a poemului barbian reprezintă cea dintâi poveste și cuprinde patru strofe. Având rolul unui prolog, această parte a baladei este rama poveștii spuse ulterior de menestrel. Acesta din urmă este un cântăreț popular care, „La spartul nunții, în cămară.”, este rugat de un „nuntaș fruntaș” să cânte despre povestea laponei Enigel și a rigăi Crypto, însă, pe un ton mai „stins” decât o făcuse „acum o vară”. „Menestrelul trist” este un personaj care amintește de atmosfera romantică specifică epocii medievale, denumirea de „menestrel” fiind direct relaționată cu muzicienii din acea perioadă. Epitetul „trist” atribuit menestrelului și dorința nuntașului referitoare la ton „Azi zi-mi-l stins, încetinel” confe...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in