Tema și viziunea despre lume

Dacă vei primi cerința de a scrie un eseu despre tema și viziunea despre lume în poezia „Riga Crypto și lapona Enigel” de Ion Barbu, informațiile pe care le găsești pe această pagină îți vor fi de ajutor.

„Riga Crypto și lapona Enigel” este un poem alegoric publicat de Ion Barbu în perioada interbelică. Acesta face parte din cea de-a doua etapă a creației barbiene, mai exact, din ciclul baladic-oriental și ilustrează viziunea despre lume a autorului, atât prin tema aleasă, cât și prin imaginarul poetic. Astfel, putem spune că poemul oglindește concepția barbiană asupra limitelor existențiale de nedepășit, dar și orientarea sa modernistă, cu accente romantice, specifică acestei etape de creație.

Poezia lui Barbu poate fi încadrată în modernismul interbelic, trăsăturile acestui curent literar fiind observabile la nivelul poemului. Astfel, deși la o primă citire poezia pare o baladă romantică, analizând textul poetic în profunzime vom realiza faptul că nu transformarea lui Crypto într-o ciupercă otrăvitoare e ideea centrală, ci imposibilitatea ființei de a-și depăși propria condiție. Prin urmare, tema poemului – iubirea interzisă a două ființe provenind din lumi diferite – este una de factură modernă, ea reflectând concepția poetului potrivit căreia nimeni nu poate evada din limitele propriei existențe. Caracterul alegoric al poemului ascunde o problematică modernă și controversată, aceea a impos...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in