Particularități ale textului poetic
Balada „Riga Crypto și lapona Enigel” aparține etapei baladice-orientale de creație a lui Ion Barbu. Publicată în volumul intitulat „Joc secund” în anul 1930, ea a fost descrisă de către Ion Barbu ca fiind „un Luceafăr întors”. Astfel, asemenea bine-cunoscutului poem, opera de față abordează problematica incompatibilității dintre două ființe ce aparțin unor lumi complet diferite.
Tema baladei este inadaptabilitatea, alături de necesitatea prezervării increatului ca simbol al purității, întrucât devierea lui de la acest stadiu ar conduce negreșit la moarte. Opera abordează problematica împlinirii sinelui (cu final tragic pentru riga Crypto), precum și pe cea a cunoașterii (pentru lapona Enigel). Astfel, Enigel parcurge un drum inițiatic, pe parcursul căruia învață despre locul și rolul pe care fiecare ființă îl are în univers.
Subiectul este o alegorie după modelul baladelor germane. Prin Riga Crypto- „regele ciupercă” se exprima conceptul de carpe diem al omului, care vegetează, fără să aibă viață spirituală, trăind doar pentru valorile materiale. Prin lapona Enigel se realizează o reprezentare a conștiinței umane, în aspirația spre lumină, spre desăvârșire și Dumnezeu.
Opera este structurată în douăzeci și șapte de strofe, dintre care unele sunt catrene, iar altele, cvinarii (strofe a câte cinci versuri). Aceste strofe se împart în două mari secvențe poetice, fiecare dintre ele re...