Lock

Particularități ale textului modernist

Lock

Modernismul un curent literar apărut în Europa de Vest, care presupunea o revoltă împotriva standardelor impuse anterior în literatură și artă. În literatura română, modernismul începe în anul 1919, fiind inițiat de către criticul literar Eugen Lovinescu. Acesta susținea ideea existenței unui „spirit al veacului”, care impunea procesul sincronizării literaturii române cu cea europeană (principiul sincronismului).

Unul dintre principalii reprezentanți ai curentului modernist în literatura română este poetul Ion Barbu. Lirica barbiană se deosebește de scrierile altor poeți moderniști prin interferența poeziei cu matematica, Barbu fiind în primul rând matematician, și abia apoi, scriitor. Poezia „Riga Crypto și lapona Enigel” aparține  celei de-a doua etape de creație ale lui Ion Barbu, cea baladic-orientală. Prima publicare a poeziei a avut loc în anul 1930, în volumul „Joc secund”.

Tema operei este de factură modernistă, fiind reprezentată de opoziția de netăgăduit dintre universul material și cel spiritual. Riga Crypto, „regele-ciupearcă”, simbolizează materia vulnerabilă și suferă de pe urma unei atracții fascinante pentru o membră a regnului superior, o tânără laponă pe nume Enigel. Întrucât existența ființei umane se produce în orizontul spiritual, a...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in