Eseu

Acest text este un eseu ce cuprinde informații esențiale referitoare la poezia „Riga Crypto și lapona Enigel”, de Ion Barbu. Explicațiile din acest eseu te vor ajuta să rezolvi cât mai corect și cuprinzător subiectele de la examenul de Bacalaureat și să știi să explici tema poeziei, viziunea despre lume a autorului, elementele de structură și compoziție sau cele de versificație sau semnificația titlului.

Deși eseul nu este unul foarte amplu el îți va folosi ca punct de plecare pentru orice material despre Riga Crypto și lapona Enigel, indiferent de cerința primită, iar cu ajutorul informațiilor pe care le găsești pe următoarele pagini ale Ebook-ului: tema și viziunea, particularitățile textului poetic sau ale textului modernist vei reuși să scrii texte pentru nota dorită.

Eseu

Poezia „Riga Crypto și lapona Enigel” face parte din ciclul „Uvedenrode”, aparținând etapei baladice-orientale de creație a lui Ion Barbu. Ea face parte din volumul intitulat „Joc secund” și publicat în anul 1930. Opera are subtitlul „Baladă”, preluând forma unui cântec medieval, asemenea celor cântate odinioară de menestreli. Aceasta este o alegorie în care personajele reprezintă măști lirice ale unor idei.

Titlul urmează modelul tradițional al operelor cu tematică romantică (de exemplu, „Romeo și Julieta”, „Tristan și Isolda”), denumind protagoniștii poemului: Crypto, „regele-ciupercă” și Enigel, cea de care acesta se îndrăgostește. Numele și ipostazele neobișnuite ale acestor personaje sunt mărci ale modernismului caracteristic poemelor lui Ion Barbu.

Tema poeziei „Riga Crypto și lapona Enigel” este iubirea imposibilă dintre două ființe ce fac parte din lumi complet diferite. Astfel, Crypto face parte din regnul vegetal, pe când Enigel, din cel animal, iar iubirea lor nu s-ar putea concretiza vreodată. Asemeni poemului „Luceafărul”, de Mihai Eminescu, acțiunea se desfășoară în visul fetei. Criticii literari au denumit poezia „un luceafăr întors”, întrucât ființa superioară din poezia barbiană es...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in