Artă poetică

Balada „Riga Crypto și lapona Enigel” este o lucrare ce face parte din etapa creativă baladică-orientală a lui Ion Barbu. Publicată în volumul intitulat „Joc secund” în anul 1930, „Riga Crypto și lapona Enigel” aduce în atenția cititorilor problematica opoziției dintre lumea materială și cea spirituală.

Întrucât este un produs al etapei de creație baladice-orientale a lui Ion Barbu, opera de față este caracterizată de orientarea spiritului poetului către lumea concretă. Ea are caracter narativ și cuprinde varii pasaje descriptive, aceasta reprezentând o urmare a preocupării lui Barbu pentru latura concretă a lumii. „Riga Crypto și lapona Enigel” reprezintă o dramă a cunoașterii. Astfel, ea abordează tema nepotrivirii dintre o ființă umană, dezvoltată din punct de vedere spiritual, posesoare a capacității de a atinge un nivel înalt al cunoașterii, și o ființă ce aparține regnului vegetal, a cărei capacitate de cunoaștere este mai limitată.

Cunoașterea de care este capabilă lapona Enigel reprezintă cunoașterea spirituală tipică artistului, a creatorului uman, care, prin intermediul produsului imaginației sale, formează o legătură cu divinitatea. Astfel, opera de față tratează atât problema relației artistului cu lumea din jurul său (o trăsătură a artei poet...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in