Artă poetică modernă

Oul dogmatic” este una dintre poeziile moderniste aparținând lui Ion Barbu, iar în același timp este considerată și o artă poetică modernă, artistul expunându-și viziunea despre semnificația artei, procesul de creație a acesteia, precum și despre destinul creatorului. Dacă nu știi care sunt argumentele pe care trebuie să le incluzi în eseul tău pentru a demonstra că textul lui Ion Barbu este o artă modernă, te poți folosi de eseul pus la dispoziție de profesorii noștri de limba și literatura română. 

„Pe lângă caracteristicile moderniste, poezia Oul dogmatic prezintă și trăsăturile artei poetice. Arta poetică se definește drept o scriere în care artistul își expune viziunea despre semnificația artei, procesul de creație a acesteia, precum și despre destinul creatorului. 

Arta poetică a lui Barbu se distinge prin calitatea sa deosebit de cerebrală. Universul poetic al lui Ion Barbu se desfășoară în lumea pură a ideilor, dincolo de emoții, și transcende dorința dobândirii absolutului. Barbu opune, astfel, ideea materiei, și cultivă o creație lucidă, aspirând la crearea (prin poezie) a unui spațiu eliberat de timp și de realitățile devenirii materiale. Așadar, autorul conturează imaginea omului universal, decăzut spiritual prin superficialitate și lăcomie, preocupat numai de viaţa materială (simbolizată de «oul roşu» ce se mănâncă de Paşte). Rezultatul este un «Om fără saţ şi om nerod». Ființa umană este îndemnată spre cunoaşterea absolută, oprită de limitările care o țin în loc.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in