Eseu

Eseul de mai jos reprezintă o sinteză a cunoștințelor pe care trebuie să ți le însușești despre poezia „Joc secund”, scrisă de Ion Barbu. Aceasta este o poezie atipică, opera lui Ion Barbu diferențiindu-se, în general, de tot ceea ce s-a scris în literatura română până la el. Prin urmare, este important să te familiarizezi cu informațiile următoare: date despre operă, tema poeziei, semnificația titlului, elemente de structură și compoziție, elemente de prozodie.

Dacă ai nevoie de explicații mai complexe, te sfătuim să citești și celelalte materiale pe care le găsești în eBook-ul poeziei Joc secund.

Eseu

Ion Barbu (Dan Barbilian) este cunoscut pentru introducerea unei noi viziuni poetice în lirica modernistă, refuzând poezia leneșă și alegând, în schimb, poezia pură, prin care se transpune în universul poetic o realitate esențializată în forma ideilor. Poezia „Joc secund” face parte din volumul cu același nume, definindu-se drept artă poetică modernă interbelică. Prima publicare a poeziei a avut loc în anul 1930, aceasta apărând mai întâi sub numele „Din ceas, dedus...”. Indicațiile editoriale au provocat, însă, modificarea titlului în „Joc secund”.

Titlul poeziei este format dintr-un substantiv comun nearticulat („joc”), urmat de un numeral ordinal („secund”). Barbu prezintă ideea poeziei ca joc, asociind joaca cu actul creației. Aceasta nu înseamnă, însă, că munca artistului este subestimată. Dimpotrivă, ea este laborioasă și dificilă, dar rezultatul este liber de orice constrângeri, un joc fantezist. Astfel, „joc secund” devine o expresie a poeziei ermetice, în care aspecte esențiale ale realității se ascund în forma unor idei pure.

Tema principală a poeziei este relația dintre creator și produsul creației sale, întrucât opera este o artă poetică. Autorul prezintă această tematică prin prisma imaginii lumii purificate prin oglindire, alături de ideea cunoașterii de sine și de cea a actului intelectual ca afectivitate lirică. În tema generală se includ și tematici secunda...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in