Artă poetică

Pe această pagină vei găsi un eseu în care au fost incluse toate argumentele care demonstrează că poezia Joc secund de Ion Barbu este o artă poetică. 

Arta poetică definește atât concepțiile autorului despre creația lirică și regulile care o compun pe aceasta, cât și modul în care poetul vede rolul său în lume și propria creație. În cazul lui Ion Barbu, lirismul se împletește cu matematica, iar poezia „Joc secund” poate fi considerată cu ușurință o artă poetică. (...) 

Modul în care poetul își vede rolul în lume este conturat și în cea de-a doua secvență lirică, respectiv cea de-a doua strofă. În viziunea lui Ion Barbu, rolul poetului este acela de a sintetiza ideile și de a duce poezia pe noi culmi, căutând inspirație în realitatea înconjurătoare. Astfel, sursele de inspirație trebuie căutate nu în universul ideilor, ci în realitatea concretă. Invocația „Nadir latent!”, ce deschide primul vers este utilizată ca metaforă-simbol pentru creator, sugerând puterea subconștientului, care are capacitatea de a produce opere de artă. Doar cei care urmăresc această rețetă sunt capabili să creeze arta, iar toți cei care se abat de la...”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in