Apartenența la modernism

Ai studiat la școală poezia „Joc secund” de Ion Barbu, iar acum ai primit ca temă redactarea unui eseu prin care să demonstrezi apartenența la modernism a textului? Pentru a-ți da o mână de ajutor, profesorii noștri au conceput acest materialul unde au inclus principalele argumente care demonstrează că această operă se încadrează în respectivul curent, dar ți-au explicat și semnificația versurilor, pentru ca tu să înțelegi exact ceea ce autorul a vrut să transmită.  De asemenea, acest eseu reprezintă rezolvarea de nota 10 a Subiectului III, de la Bacalaureatul din 2013, când în Varianta 94 li se cerea elevilor să demonstreze că un text poetic studiat din opera lui Ion Barbu se încadrează direcţiei moderniste/ modernismului. 

Elemente moderniste, cum sunt construcțiile originale ale textului, ce nu respectă structura tradițională a frazei, regăsim în prima secvență lirică, echivalentul primei strofe, ce are un caracter descriptiv și nu conține niciun predicat. Metaforele utilizate de către autor sunt și ele specific moderniste, fiind greu de descifrat și conținând mai multe idei și concepte încriptate, inspirate din cariera matematică a poetului. 

Prima strofă exprimă universalitatea lirismului, transmițând ideea că poezia este atemporală. Autorul descrie procesul de materializare a poeziei în realitate, destructurând concepte, analizându-le sub propria lupă, în oglindă și remodelându-le după bunul plac, transformând elementele concrete în elemente abstracte. Specifice modernismului sunt și sintagmele ce conțin figuri de stil diferite, cum sunt «ceas dedus», «calmei creste» sau «mântuit», ce au rol atât de metafore, cât și de epitete.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in