Apartenența la genul liric

Trebuie să demonstrezi că opera „După melci” de Ion Barbu este o poezie care aparține eului liric? Citește acest eseu și vei găsi date despre tema poeziei, vei vedea cum au interpretat profesorii noștri unele versuri, dar vei găsi și exemple care demonstrează prezența eului liric în poezie. 

„Poemul de față aparține genului liric, dar în cadrul poeziilor ce aparțin curentului modernist și a celor ce i-au urmat, se distinge un amestec al lirismului cu epicul. De asemenea, există o tendință de distrugere a regulilor rigide de versificație. Observăm aceste trăsături în cadrul operelor lui Ion Barbu, al cărui poem, «După melci», se încadrează în categoria poeziilor lirice moderne.

Genul liric cuprinde operele literare în care gândurile, ideile și sentimentele autorului sunt exprimate în mod direct, prin intermediul eului liric. Astfel, tema poeziei este reprezentată de rostirea cuvântului și consecințele neașteptate ale acesteia, când nu este luată în serios. În viziunea lui Ion Barbu, cuvântul are o capacitate supranaturală de a schimba faţa realităţii şi de a influenţa evoluția oamenilor. (...) Poezia «După melci» marchează prezența eului liric prin mărcile lexico-gramaticale (verbe, pronume și forme pronominale la persoana întâi): «eu», «mă brodisem», «eram», «tuleam», «mi-a dat». Poemul este formulat la persoana întâi, din perspectivă subiectivă, el fiind expus din punctul de vedere al personalului principal (copilul).”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in