Eseu
„Din ceas, dedus” se înscrie în categoria artelor poetice moderne. Întrucât acest tip de operă literară se numără printre cele pe care trebuie să le cunoști foarte bine pentru examenul de Bacalaureat, am conceput eseul de mai jos pentru a te ajuta. Acesta cuprinde: date despre operă, semnificația titlului, tema operei, viziunea despre lume a autorului, artă poetică modernă, elemente de structură și compoziție, elemente de prozodie.
Eseu
Poezia „Din ceas, dedus” aparține volumului de poezii intitulat „Joc secund”, publicat pentru prima dată în anul 1930 și semnat de Ion Barbu (pe numele său real, Dan Barbilian). În anul 1964, datorită indicațiilor editoriale, numele operei a fost modificat, el devenind astfel „Joc secund”.
Ion Barbu nu a dorit ca poezia de față să aibă titlu, intenționând ca acest text liric să aibă rol de inițiere a cititorului în universul operei, unic și inconfundabil. Titlul provizoriu („Din ceas, dedus”) face trimitere la lumea în stadiul primordial, la începuturile timpului. Este vorba despre prima dimensiune, unde începe totul, inclusiv timpul – de aici, titlul „Din ceas, dedus”.
Întrucât textul de față este o artă poetică, tema poeziei este nașterea artei și percepția asupra acesteia. Pe de-o parte, creația este un act rațional, dar pe de altă parte, este vorba despre latura spirituală a procesului creator, precum și despre imaginație și fantezie. Astfel, Barbu dezvoltă ideea actului intelectual și a introspecției ca afectivitate lirică.
„Din ceas, dedus” face parte din etapa de creație barbiană denumită „ermetică” (care a durat doi ani, între 1925-1926). Această etapă este caracterizată de poezii cu limbaj criptic, din care fac parte chiar cuvinte inventate. Conceptul „ermetic” presupune posibilitatea accesului la acest limbaj încifrat prin revelație sau inițiere. De aici provine denumirea acestei etape de creație a poeziei barbiene, ...