Comentariu

...

Tema poeziei

Pentru a putea identifica corect tema unui text literar trebuie făcută o lectură atentă a textului, apoi se va încerca încadrarea într-o anumită perioada de timp, făcându-se legătura cu evenimentele ce au avut loc în acea perioadă. În cazul poeziei „Lumină lină” mărturia autorului ne este de un real folos.

Exemplu

Tema poeziei este de inspirație creștină, întreg textul transformându-se într-o laudă sacrală. Poez…

...

Interpretarea versurilor

În interpretarea versurilor se va ține cont de structura textului, se vor identifica simbolurile centrale și se va prezenta viziunea despre lume a poetului. Este important să se țină cont de tema textului, de tablourile lirice semnificative și să se prezinte câteva figuri de stil.

Exemplu

Poezia lui Ioan Alexandru se deschide cu metafora „lumină lină”, o lumină creatoare de sens ce răsare din „codri mari de crini” de „dincolo de lumi venind”. În prima strofă se oferă un tablou al venirii luminii, anticipându-se astfel tema textului. Lumina poetului nu este una pământeană, ci însăși Lumina Sfântă ce are pu…

...

Caracteristici ale limbajului poetic

Expresivitatea textului este dată de folosirea figurilor de stil și a procedeelor artistice, de aceea este important să acordăm atenție limbajului folosit de autor.

Exemplu

Cunoscut pentru lirica sa ce este alcătuită din imnuri, pentru temele de inspirație creștină pe care le abordează, limbajului poetic folosit în textul „Lumină lină” este unul plin de semnificații religioas…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in