Rezumat

Romanul „Arhanghelii” de Ion Agârbiceanu înfățișează aspecte din viața locuitorilor unei zone aurifere, situată în Munții Apuseni. Astfel, acțiunea începe cu puțin înaintea Sărbătorilor Pascale, când tânărul Vasile Mureșan, viitor preot și student în ultimul an la seminarul teologic, se întoarce acasă în vacanță. Satul lui natal se numește Văleni, fiind situat într-o zonă muntoasă din Ardeal. Ajuns acasă, acesta este tulburat de schimbările prin care trece satul, întrucât locuitorii au căzut în tentația febrei înavuțirii.

Încă de la intrarea în sat, acesta aude zgomotul piuelor, întrucât oamenii erau entuziasmați și interesați de exploatarea minereurilor de aur. Înainte, satul Văleni fusese populat de oameni harnici, gospodari, care cultivau pământul și creșteau animale. După descoperirea aurului în mina „Arhanghelii”, aceștia au început să se concentreze mai degrabă pe înavuțirea grabnică decât pe îngrijirea a ceea ce aveau deja. Astfel, femeile au încetat să producă cele necesare, preferând să cumpere totul de la oraș sau din alte sate. Aflat sub influența nefastă a aurului, primarul Codrean își părăsește nevasta, pe care o bătuse înainte, și se căsătorește, în schimb, cu secretara lui, Dochița, o femeie interesată și lacomă.

Contrastând puternic cu josnicia lumii hipnotizate de puterea banului, în sat se înfiripă o idilă între Vasile Mureșan și Elenuța, fata cea mică a lui Iosif Rodean, un notar care se opunea cu vehemență dragostei celor doi. Sentimentele curate ale celor doi tineri reprezintă unica licărire de inocență de-a lungul întregului roman. Vasile știe foarte bine că familia Rodean nu îl dorește în postura de ginere, întrucât Elenuța avea un statut social superior celui al tânărului student. Elenuța studiase chiar și la Viena, având parte de tot ce era mai bun pentru ea. Deși nu era înstărit, Vasile era, totuși, foarte ambițios și priceput la activitatea depusă. Planul lu…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in