Rezumat

Rezumatul nuvelei Popa Tanda te va ajuta să îți reamintești cum prezintă Ioan Slavici lumea satului ardelenesc și care sunt eforturile depuse de preotul Trandafir pentru a-i responsabiliza pe enoriași.

„Textul începe cu protagonistul nuvelei: părintele Trandafir, fiul dascălului Pintilie. Acesta devine preot în satul său natal, Butucani. Deși locuitorii satului sunt gospodari și înstăriți, ei nu apreciază onestitatea preotului, nici modul său direct de a comunica fățiș cu oamenii în legătură cu defectele sau greșelile lor. Așadar, aceștia îl reclamă la protopop, care ia în considerare reclamația și îl trimite pe părintele Trandafir să slujească în Sărăceni, un alt sat, căruia i se potrivea de minune numele ce îi fusese dat. 

Locuitorii satului erau foarte săraci, dar și deosebit de leneși. Satul era situat între munți, unde se formase un pârâu, rămas fără apă aproape întregul an. Așezarea se afla într-un stadiu deplorabil: casele erau răsfirate, fără garduri ori hornuri. Acoperișurile erau făcute din paie, iar biserica era și ea o ruină, «cu stâlpii din față putreziți și aplecați la pământ».

... În concluzie, nuvela „Popa Tanda” transmite un mesaj echivalent cu proverbul „Omul sfințește locul”. Ioan Slavici a schițat în acest text portretul preotului ardelean ideal, precum și un tip uman cu care sunt adesea comparate...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in