Lock

Operă epică

Lock

Prezența naratorului și existența unui singur fir narativ sunt doar două dintre motivele pentru care nuvela „Popa Tanda” este considerată o operă epică. Citește în întregime eseul pentru a afla care sunt caracteristicile unei opere epice și care dintre acestea se regăsesc în nuvela „Popa Tanda”.

Opera epică este opera literară concepută fie în versuri, fie în proză, în care autorul își exprimă în mod indirect sentimentele, prin intermediul acțiunii și al personajelor. Modurile de expunere utilizate într-un text epic sunt: narațiunea (folosită în relatarea întâmplărilor în ordine cronologică), descrierea, monologul și dialogul.

Nuvela „Popa Tanda” este inspirată din realitățile satului ardelenesc, unde preoții nu erau doar mentori spirituali, ci aveau un oarecare statut de lideri, reprezentând un exemplu de conduită pentru săteni. Opera a fost publicată pentru prima dată în anul 1875, în revista „Convorbiri literare” și face parte din volumul „Novele din popor”.

Întrucât „Popa Tanda” se definește drept operă epică, modul de expunere predominant în cadrul acestei lucrări este narațiunea. Întâmplările narate, precum și personajele care participă la acțiune constituie subiectul nuvelei. Acesta este stru...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in