Nuvelă
Nuvela este o operă epică în proză, de dimensiuni mai mari decât schița, cu un singur fir narativ și cu o acțiune mai complicată decât a schiței. La acțiunea nuvelei participă varii personaje, bine individualizate și în număr moderat, accentul căzând pe caracterul acestora, nu pe acțiune. De asemenea, acțiunea nuvelei se complică progresiv, în centrul său plasându-se un conflict puternic.
Nuvela „Popa Tanda” este inspirată din realitățile satului ardelenesc, unde preoții nu erau doar mentori spirituali, ci aveau un oarecare statut de lideri, reprezentând un exemplu de conduită pentru săteni. Opera a fost publicată pentru prima dată în anul 1875, în revista „Convorbiri literare”.
Titlul nuvelei este alcătuit din două cuvinte („Popa Tanda”). Ambele constituie porecla oferită protagonistului de către sătenii exasperați, în urma încercărilor sale de a-i învăța să ducă un trai mai bun. Primul cuvânt denumește ocupația personajului principal, întrucât acesta era preot. Porecla „Tanda” provine din verbul „a tăndăli”, ceea ce înseamnă „a pierde vremea umblând de colo-colo fără rost”, întrucât sătenii pasivi ironizau eforturile preotului de a-i ajuta.
Tema nuvelei este puterea exemplului, conform proverbului „Omul sfințește locul”. Astfel, textul ilustrează ideea conform căreia numai prin muncă cinstită se poate construi o viață împlinită, îndestulată și fericită. Contrar metodelor tradiționale, precum prelegerile, exemplul personal este cel care reușește să producă schimbarea mult ...