Comentariu

Momentele subiectului

Recomandăm realizarea rezumatului nuvelei „Popa Tanda” ținând cont de faptul că acțiunea acesteia este împărțită pe momentele subiectului. Astfel, în redactarea acestui rezumat vei stabili cu atenție întâmplările-cheie petrecute de-a lungul fiecărui moment al subiectului în parte: introducerea (expozițiunea), intriga, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământul (încheierea).

Exemplu

În expozițiune sunt fixate principalele coordonate ale acțiunii: spațiul, timpul și personajele. Într-o operă epică, acțiunea este mereu bine plasată în timp și spațiu. Astfel, textul începe cu protagonistul nuvelei: părintele Trandafir,

....

Aparține genului epic

Demonstrația cum că o anume operă literară (precum Popa Tanda) aparține genului epic se face pornind de la definiția acestuia. Astfel, opera epică este opera literară scrisă în versuri sau în proză în care autorul își exprimă indirect sentimentele prin intermediul acțiunii și al personajelor. Opera epică poate fi narată, iar acțiunea poate fi împărțită pe momentele subiectului. Modul de expunere principal este narațiunea, însoțită de dialog.

....

Argumentare nuvelă

Cel mai important element în argumentarea apartenenței la specie a oricărei opere literare (inclusiv Popa Tanda) este definiția speciei respective. Aceasta conține particularitățile speciei, care pot fi demonstrate foarte ușor odată ce te familiarizezi cu definiția nuvelei. Așadar, este important să reții că nuvela este o lucrare narativă în proză, de amploare medie, având o acțiune care se complică progresiv, un conflict puternic şi personaje bine individualizate.

....

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in