Lock

Caracterizarea preotului

Lock

Pentru a te ajuta să realizezi portretul preotului Trandafir îți punem la dispoziție un eseu care conține principalele metode de caracterizare folosite de autor. Atunci când realizezi caracterizarea preotului Trandafir trebuie să ții cont atât de modul în care autorul îl descrie, cât și de trăsăturile care reies din interacțiunea acestuia cu celelalte personaje.

Nuvela „Popa Tanda” este inspirată din realitățile satului ardelenesc, unde preoții nu erau doar mentori spirituali, ci aveau un oarecare statut de lideri, reprezentând un exemplu de conduită pentru săteni. Opera a fost publicată pentru prima dată în anul 1875, în revista „Convorbiri literare”.

Protagonistul nuvelei este cel care dă și numele acesteia: părintele Trandafir, poreclit „popa Tanda”. Schițând portretul acestui personaj, Ioan Slavici realizează un tip uman, și anume, modelul preotului ardelean în postura de model social și spiritual al țăranului. Personaj principal, masculin, individual, părintele Trandafir este caracterizat atât în mod direct (de către autor și de către alte personaje), cât și în mod indirect (prin nume, prin intermediul faptelor, vorbelor și al gândurilor sale).

Titlul nuvelei este alcătuit din două cuvinte („...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in