Rezumat

„Pădureanca” este o nuvelă psihologică scrisă de Ioan Slavici. Denumită și „dramă a opțiunii”, opera a fost publicată pentru prima dată în ziarul „Tribuna” din Sibiu, în anul 1884. Ea este inspirată din evenimente reale, precum epidemia de holeră din anul 1873, când scriitorul și-a pierdut ambii părinți.

Acțiunea nuvelei se desfășoară pe parcursul a douăzeci și două de capitole. Ea are loc în câmpia bănăţeană, în timpul epidemiei de holeră. Din cauza riscurilor cu privire la sănătatea populației, conducerea a instituit măsuri de carantină, precum interzicerea deplasării oamenilor între localităţi. Cu toate acestea, Busuioc, un locuitor înstărit din Curtici, își trimite fiul, pe Iorgovan, împreună cu sluga lui, Şofron, în zona de munte, pentru a aduce „pădureni” pentru seceriș. 

Iorgovan pornește la drum cu intenția să o găsească pe Simina, o pădureancă din satul Zimbru, de care se îndrăgostise în urmă cu un an, dar față de care nu avusese curajul să-și mărturisească sentimentele. Şofron, cel care îl însoțea, dorea să se însoare, întrucât câștigase destui bani pentru a construi o casă. 

Când Iorgovan o întâlnește pe Simina, aceasta se întristează amintindu-și cum, cu un an în urmă, el avusese o atitudine rece față de ea („numai din când în când îi zicea câte-o vorbă, pe care numai dânsa putea s-o înţeleagă, şi nici aceasta nu era vorbă de dragoste, ci vorba scurtă a omului ce vrea să-şi ascundă durerea”). A rămas lângă el vreme de trei luni, iar când venise timpul ca Simina să plece, Iorgovan n-a venit acasă trei zile pentru a nu da ochii cu ea. Când ea l-a întrebat direct: „Ce vrei tu cu mine?”, el a răspuns, indecis: „– Nimic! Ştiu numai că-mi eşti dragă de mi s-au urât zilele.”.

Între timp, Şofron, care îl aştepta pe Iorgovan …

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in