Secvențe reprezentative
Cu ajutorul acestui material îți vei reaminti câteva dintre cele mai reprezentative secvențe ale nuvelei „Moara cu noroc”, printre acestea numărându-se momentul în care sunt prezentate vorbele pline de tâlc ale soacrei lui Ghiță, precum și secvența în care Ghiță, după ce devine părtaș la afacerile necinstite ale lui Lică, se ascunde pentru a număra banii.
Opera „Moara cu noroc” se definește prin caracter monografic, valoare moralizatoare, narator omniscient, personaje tipologice, toponime, toate acestea încadrând opera în specia nuvelei a genului epic. Ioan Slavici își manifestă interesul pentru o literatură care să reflecte realitățile românești, iar principalele direcții pe care le urmează sunt cea socială și cea moralizatoare. Nici tema dezumanizării produse de obsesia de îmbogățire dezvoltată în nuvela „Moara cu noroc” nu poate fi despărțită de realitatea finalului de secol XIX, când principiile societății tradiționale și patriarhale se confruntă deschis cu ideile capitaliste.
Slavici încearcă să descrie cât mai convingător noua structură socială ce se conturează la finalul secolului al XIX-lea în Ardeal, și anume, un spațiu în care tradițiile și obiceiurile arhaice sunt amenințate de relațiile umane bazate pe interese financiare. Astfel, alege să fie cât mai obiectiv în scrierea sa, nuvela căpătând caracter realist. Totodată, autorul realizează că tensiunea pe care o produce întâlnirea mentalității tradiționale cu aceea capitalistă nu poate fi verosimilă în lipsa unor minime sondări ale interiorității personajelor. Prin urmare, naratorul obiectiv proiectat de Slavici utilizează stilul indirect liber sau monologuri interioare, aspecte narative ce conduc textul să fie clasat drept nuvelă psiholo...