Lock

Rezumat pe capitole

Lock

Capitolul I

Opera debutează cu vorbele soacrei lui Ghiță, protagonistul. Acesta își dorește o schimbare, întrucât era sărac și își întreținea familia cu greu. Bătrâna, însă, îi explică faptul că „nu bogăția, ci liniștea colibei tale te face fericit”. Ghiță își dorește să preia și să administreze cârciuma hanului, pentru a-și îmbunătăți condiția materială. Așadar, pleacă să discute cu arendașul, iar femeia îi oferă binecuvântarea ei, în ciuda propriei poziții.

Capitolul II

Naratorul realizează o scurtă descriere a hanului „Moara cu noroc”, loc considerat a fi de bun augur, întrucât le oferă refugiu drumeților obosiți și le dă ocazia de a întâlni alți călători, alături de care să pornească din nou la drum. În fața morii se află cinci cruci, astfel încât se considera că locul era binecuvântat. 

Ghiță și soția lui administrează foarte bine cârciuma, primind drumeții ca pe niște vechi prieteni, și nu ca pe oameni străini. Munca cinstită le aduce prosperitate, iar bătrâna privește cu mulțumire spre familia ei și se bucură văzându-i fericiți.

Capitolul III

Un nou vizitator trece pragul Morii cu noroc. Este vorba despre Lică Sămădăul, cel care răspundea de turmele de porci date în grija porcarilor, la păscut. Naratorul realizează un portret succint al personajului, „om aspru și neîndurat”, „de care tremură toată lumea”. Ana este intrigată de Lică, spre care privește „ca un copil”. Acesta îi cere lui Ghiță să-i ofere informații privind ce se mai întâmplase la han și ce discuții auzise între oamenii care trecuseră pe acolo.

Capitolul IV

După vizita lui Lică, Ghiță simte nevoia să se apere, ceea ce pune punct unei perioade pașnice, liniștite, fără episoade violente sau oameni necinstiți. Astfel, acesta cumpără două pistoale, o slugă în plus și doi câini de pază, pe care-i antrenează să fie agresivi.

Prin intermediul unui p...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in