Rezumat

Rezumatul nuvelei Moara cu noroc te va ajuta să înțelegi trăsăturile nuvelei realiste și să îți reamintești consecințele nefaste pe care le are dorința lui Ghiță de a se îmbogăți cu orice preț.

Moara cu noroc”, nuvela scrisă de Ioan Slavici, evidențiază influențele realiste și psihologice prin felul în care sunt construite personajele, prin relația dintre acestea, dar și prin caracterul moralizator pe care îl dezvoltă ipoteza lansată: setea de îmbogățire poate duce la dezechilibru. Organizată în capitole, nuvela prezintă destinul unei familii, care se conturează în mod tragic pe măsură ce factorii perturbatori sunt acceptați.

Având o construcție circulară, nuvela este pecetluită de vorbele soacrei lui Ghiță, din incipit: «Omul să fie mulțumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăția, ci liniștea colibei tale te face fericit». Acesta este prologul nuvelei și sintetizează părerea bătrânei despre decizia cizmarului, Ghiță, de a lua în arendă hanul Moara cu noroc, urmând ca întreaga familie să își desfășoare existența acolo. 

Deși la început afacerile erau înfloritoare și relația dintre Ghiță și Ana, soția sa, era una armonioasă: «Ana era tânără și frumoasă», «sprintenă și mlădioasă», naratorul evidenţiază faptul că schimbarea statutului iniţial de cizmar sărac determină schimbări și în viața personajelor. Intenţiile lui Ghiţă se schimbă odată cu apariţia lui Lică Sămădăul, personaj diabolic, care îl atrage într-un joc periculos al îmbogăţirii rapide. Simbol al răului, de frica lui Lică «tremura toată lunca», acesta fiind considerat un «om aspru și neîndurat». Din dorința de a ști tot ce se întâmplă, Lică vrea să facă din Ghiță un aliat al său, un informator. Deși Ghiță intenţionează să refuze această propunere, odată ce se implică în afacerile Sămădăului, nu mai există cale de retragere...

...În concluzie, prin această nuvelă Slavici pune în lumină pe lângă latura socială, și aspecte psihologice ṣi morale, toate acestea...”

Citește cu încredere rezumatul nuvelei Moara cu noroc de Ioan Slavici și pentru o mai bună pregătire accesează celelalte materiale ale eBook-ului.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in