Nuvelă realistă, psihologică și socială
Află mai multe despre tipurile de conflict întâlnite în nuvela Moara cu noroc citind acest eseu care prezintă și caracteristicile nuvelei realiste, psihologice și sociale.
„Dacă la început domină impresia de armonie, nemulţumirea lui Ghiţă rezultând din faptul că oamenii nu preţuiesc în primul rând calităţile, ci averea, desfăşurarea acţiunii va contura conflictul principal al nuvelei, cel dintre Ghiţă şi Lică Sămădăul. Atras de câştig, Ghiţă începe să-şi piardă demnitatea, să devină un complice al lui Lică şi de aici se naşte un al doilea conflict, interior, această prăbuşire sufletească este conştientizată de personaj, fiind unul dintre elementele analizei psihologice. Ghiţă face totuşi alegerea greşită, ştiind că aceasta îl va îndepărta de familie şi îl va expune dispreţului.
Conflictul interior, la început mai discret, va intensifica pe cel exterior, Ghiţă dorind spre finalul desfăşurării acţiunii să se răzbune pentru poziţia inferioară pe care o are faţă de Lică şi pentru faptul că a devenit aproape nelegiuit, eliberat de judecător din lipsă de probe, pentru faptul că familia sa nu mai poate redobândi armonia iniţială....
Punând în balanţă dragostea de bani şi propria mândrie, Ghiţă începe însă a se simţi înjosit, tratat de Lică asemenea unei slugi, de aceea începe să urzească răzbunarea faţă de cel care îl întrece în cruzime, răutate şi cinism, sacrificând pentru această răzbunare tot ceea ce preţuieşte mai mult, soţia şi propria viaţă.
Ceea ce constituie esenţa dimensiunii psihologice a personajului principal şi argumentează arta lui Slavici este felul în care este prezentată, pe de o parte, îndepărtarea lui Ghiţă de familie, în primul rând de Ana, cu care obişnuia să împărtăşească şi grijile şi bucuriile, dar, mai ales, complexa relaţie pe care o are cu Lică Sămădăul ....”