Nuvelă realistă, psihologică și socială

Ioan Slavici, marele nostru nuvelist, este clasic prin valoare, alături de ceilalţi mari clasici, Eminescu, Creangă, Caragiale, şi realist, prin tematica abordată şi prin tipologia construită în opera sa.

Nuvela „Moara cu noroc” a apărut în volumul publicat în 1881, „Novele din popor”.

Scriitorul este un adevărat moralist, lucru pe care îl reflectă şi tematica nuvelisticii sale, inspirată din lumea satului ardelean. Astfel, „Gura satului”, „Comoara” sau „Moara cu noroc” sunt nuvele care ilustrează concepţia potrivit căreia averea nu aduce întotdeauna şi fericirea.

Alături de tema realistă a banului, în „Moara cu noroc” este ilustrată şi tema familiei. Această operă trebuie privită nu numai ca o nuvelă realistă, ci şi ca una psihologică şi socială.

Acţiunea nuvelei este plasată în Ardeal, în pusta arădeană, la cârciuma de la Moara cu noroc, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, mai precis, de la Sf. Gheorghe, la Paşti, adică timp de aproape un an.

Incipitul nuvelei, adică secvenţa de început, este chiar o enunţare explicită a temei, prin cuvintele bătrânei, soacra lui Ghiţă: „Omul să fie mulţumit cu sărăcia sa, că dacă e vorba, nu bogăţia, ci liniştea colibei tale te face fericit”. Este enunţată aici intriga nuvelei, dorinţa lui Ghiţă de a se îmbogăţi. Astfel, întreaga evoluţie a cizmarului Ghiţă, care alege să ia în arendă hanul de la Moara cu noroc pentru a dobândi avere, ilustrează ceea ce bătrâna, cu experienţa unei vieţi trăite în linişte, ştie. Incipitul se asociază cu descrierea atmosferei senine care domneşte în familia lui Ghiţă. Dragostea pentru Ana şi bucuria pe care o simt amândoi privindu-l pe copil reprezintă  o imagine luminoasă care contrastează puternic cu finalul nuvelei.

Acţiunea nuvelei prezintă drumul lui  Ghiţă către îmbogăţire, văzut de autor ca un ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in