Momentele subiectului

Nuvela „Moara cu noroc” a fost publicată pentru prima dată în volumul „Novele din popor”, în anul 1881. Acest volum reprezenta debutul literar al lui Ioan Slavici, iar opera de față a avut parte de varii aprecieri critice, printre care și cea a lui Titu Maiorescu. Acesta considera că „Moara cu noroc” este o operă de referință în ceea ce privește evoluția prozei românești.

Acțiunea nuvelei este complexă, corespunzând structurii bazate pe momentele subiectului.

Expozițiunea

Așadar, în expozițiune, cititorul se familiarizează cu timpul și locul acțiunii: în Ardeal, la hanul „Moara cu noroc”, aflat la o răscruce situată în drum spre Ineu. Întâmplările se petrec pe parcursul unui an, între Sfântul Gheorghe și Paști. Nuvela începe cu un sfat înțelept rostit de bătrâna soacră a lui Ghiță, la aflarea veștii că ginerele ei dorea să ia în arendă hanul „Moara cu noroc”: „- Omul să fie mulțumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăția: ci liniștea colibei tale te face fericit”. Împreună cu soția, soacra și cei doi copii, Ghiță se mută la han. Clienții erau, de obicei, porcari, tâlhari, stăpâni de turme sau ucigași plătiți.

Intriga

Printre aceștia se număra și Lică Sămădăul, porcar înstărit și amestecat în numeroase fărădelegi. Acesta cere să i se prezinte cârciumarul de la Moara cu noroc, iar când îl cunoaște pe Ghiță, îl însărcinează cu adunatul de informații referitor la călătorii care trec pe la han. Atât din dorința de a se îmbogăți, cât și de frica porcarului, Ghiță încuviințează. Aceasta este intriga acțiunii.

Desfășurarea acțiunii

Desfășurarea acțiunii cuprinde amplificarea conflictului psihologic. Îngrijorat de posibilele consecințe datorate parteneriatului cu Lică, Ghiță își ia măsuri de precauție: face rost de o slugă („Marți”), doi câini și două pistoale. Devine irascibil, ursuz, se îndepărtează de Ana, soția lui, și de copii. Lică mângâie câinii, spre groaza lui Ghiță, care înțelege că e lipsit de apărare. Dintre toți cei care treceau pe la han, Ghiță se înțelegea într-adevăr bine doar cu că...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in