Fișă de lectură
Titlul operei literare: „Moara cu noroc”
Autorul: Ioan Slavici
Date importante despre viața și activitatea autorului: Ioan Slavici a trăit între anii 1848- 1925 și a fost scriitor, jurnalist și pedagog român. I s-au adus merite deosebite în special pentru scrierile sale memorialistice, fiind unul dintre fondatorii „Tribunei” din Sibiu. A fost redactor la revista „Timpul” în București și prieten bun cu Mihai Eminescu. Înființează „Foița Tribunei”, încercând să convingă scriitorii să abordeze subiecte precum viața satului. La vârsta de 71 de ani cade și este nevoit să stea la pat trei luni. În 1925, în anul în care se stinge din viață, se refugiază la fiica sa, care trăia la Panciu.
Alte opere ale autorului: „Popa Tanda”, „O viață pierdută”, „Bogdan Vodă”, „Fata de birău”, „Mara”, „Din păcat în păcat”, „Ileana cea șireată”, „Doi feți cu stea în frunte”, „Comoara”, „Budulea Taichii”, „Gura satului”, „Pădureanca”, „Scormon”, „Zâna zorilor”.
Specia literară: Nuvelă
Tipul nuvelei: Nuvelă psihologică, de factură realistă
Genul literar: Genul epic
Curentul literar: Realism
Personaje: Ana, Ghiță, Lică, bătrâna, copiii, jandarmul Pintea
Semnificația titlului: Titlul nuvelei „Moara cu noroc” este același cu numele hanului situat la o răscruce de drumuri, iar precizarea nu este întâmplătoare, pentru că marchează, totodată, o răscruce în destinele eroilor. În cazul acesta, moara este un loc blestemat, diabolic, care va „măcina” destinul personajelor, iar norocul pe care îl aduce este doar aparent. În esență, ea este purtătoare de ghinion.
Structura: Nuvela „Moara cu noroc” este structurată în 17 capitole integrate între replicile bătrânei. Totodată,...