Relația dintre două personaje

Îți va fi mult mai ușor să evidențiezi relația dintre Ghiță și Lică Sămădăul, cele două personaje care contribuie semnificativ la acțiunea nuvelei Moara cu noroc, dar și să răspunzi la cerința pe care au primit-o elevii de la profilul uman la sesiunea august-septembrie a Bacalaureatului din 2015, cât și cei de clasa a XI-a la simularea din același an (02.03.2015).

„Prezentată de către naratorul omniscient și obiectiv, cu ajutorul narațiunii la persoana a III-a, relația lui Ghiță cu personajul negativ, Lică Sămădăul va conduce la destinul tragic al tuturor. Având dorința de a munci pentru soție, copii și pentru «fericirea familiei sale», Ghiță semnează condamnarea unui destin tragic în momentul în care îl cunoaște pe Lică Sămădăul, de meserie porcar, și acceptă prezența factorului perturbator în viața sa. Deși încearcă să respingă propunerile lui Lică și refuză să-i spună «cine umblă pe drum, cine trece pe aici, cine ce zice și cine ce face», influența porcarului este covârșitoare. Prin urmare, Ghiță începe să îi ascundă Anei, soția sa, «gândurile grele ce-l cuprinseseră, aceasta urmând să-și piardă treptat încrederea în soțul ei.».

Se poate spune chiar că Ghiță, personajul principal al nuvelei, reprezintă omul simplu, care muncește pentru a-și întreține familia, în timp ce Lică Sămădăul reprezintă o întruchipare a răului absolut, a celor care trec prin viață fără a cunoaște frica de Dumnezeu.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in