Particularitățile nuvelei

Subiectul III de la simularea examenului de Bacalaureat la disciplina limba română, din data de 19 martie 2018, pentru clasa a XI-a, a avut ca cerință redactarea unui eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să se prezinte particularităţi ale unei nuvele studiate. Una dintre operele reprezentative despre care poți scrie este nuvela Moara cu noroc de Ioan Slavici.

Nuvela „Moara cu noroc” îi aparține lui Ioan Slavici, un cunoscut scriitor ardelean. Opera a fost publicată pentru prima dată în anul 1881, în volumul de debut al acestuia, intitulat „Novele din popor”. Tema sa principală este patima înavuțirii și efectele acesteia asupra caracterului uman, întrucât este vorba despre o nuvelă psihologică. Nuvela este specia literară a genului epic, în proză, de dimensiuni medii, în care există un conflict puternic, fiind accentuat îndeosebi portretul complex al unui personaj.

Încă din incipit este evidențiată tematica nuvelei, printr-un sfat înțelept rostit de bătrâna soacră a protagonistului: „- Omul să fie mulţumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăţia: ci liniştea colibei tale te face fericit”. Aceste cuvinte sunt rostite la auzul veștii cum că Ghiță (personajul principal) dorea să ia în arendă hanu...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in