Particularități de construcție a unui personaj

Care sunt trăsăturile de caracter ale lui Ghiță, cum evoluează relația acestuia cu întreaga familie și ce influență are Lică Sămădăul asupra acestui personaj sunt informații pe care le vei afla citind eseul redactat de către echipa Liceunet. De asemenea, vei ști cum să răspunzi corect la cerința de a scrie un eseu despre particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă regăsită atât la simularea Bacalaureatul din 2015, sesiunea august-septembrie a examenului 2015, cât și la sesiunea august - septembrie 2017 pentru elevii de la profilul real.

„Ghiţă este un personaj central, individual, complex prin profunzimea frământărilor sale ṣi realist prin particularităţile de construcţie. El este prezent în toate momentele acţiunii ṣi parcurge un drum al dezumanizării iremediabile. Trăsăturile personajului sunt evidenţiate prin metodele caracterizării directe ṣi indirecte, dar ṣi prin autocaracterizare, toate aceste procedee subliniind involuţia personajului aflat sub semnul unor influenţe malefice care îl domină.

Trăsăturile protagonistului sunt puse în lumină prin metoda caracterizării directe, mai exact, pornind de la spusele naratorului, dar ṣi de la părerile celorlalte personaje. Astfel, prin comentariile sale, naratorul evidenţiază statutul iniţial de cizmar sărac ṣi cinstit al lui Ghiţă, urmărind cu atenţie consecinţele pe care schimbarea de statut – cârciumar al hanului Moara cu noroc – le are asupra propriei persoane. Etichetat de narator ca fiind «modest», Ghiţă nu îṣi doreṣte iniţial decât să câṣtige la han banii necesari pentru angajarea a zece calfe care să repare cizmele oamenilor. Totuṣi, intenţiile lui Ghiţă se schimbă odată cu apariţia lui Lică Sămădăul, personaj diabolic care îl atrage  într-un joc periculos al îmbogăţirii rapide.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in