Particularități de construcție a unui personaj

Care sunt trăsăturile de caracter ale lui Ghiță, cum evoluează relația acestuia cu întreaga familie și ce influență are Lică Sămădăul asupra acestui personaj sunt informații pe care le vei afla citind eseul redactat de către echipa Liceunet. De asemenea, vei ști cum să răspunzi corect la cerința de a scrie un eseu despre particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă regăsită în mai multe sesiuni de examen.

„Moara cu noroc” este o nuvelă psihologică, de factură realistă, care oglindește viziunea lui Ioan Slavici asupra lumii satului românesc. Nuvela se remarcă nu doar prin autenticitatea universului prezentat, ci și prin complexitatea personajelor, rupte din realitatea cotidiană. Astfel, Slavici pune în lumină pe lângă latura socială, și aspecte psihologice și morale, toate acestea contribuind la crearea unei imagini complete și credibile a lumii conturate.

Structural, creația literară este alcătuită simetric, din XVII capitole integrate între replicile bătrânei soacre, iar din punct de vedere compozițional, poate fi organizată pe momentele subiectului. Reliefând încă din incipitul nuvelei că lăcomia pentru bani și îmbogățirea nu sunt cele mai importante valori: „Omul să fie mulțumit cu sărăcia sa, căci, dacă-i vorba, nu bogăția, ci liniștea colibei tale te face fericit”, nuvela dezvoltă această temă, sugerând faptul că banul duce la degradarea ființei umane, iar dorința de îmbogățire alterează echilibrul interior al omului.

Ghiță este personajul principal al nuvelei, întreaga acțiune urmărind transformarea treptată a personajului înseta...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in