Modul în care se reflectă o temă

Dorința de înavuțire și degradarea ființei umane ca urmare a acestei dorințe sunt două dintre temele majore pe care le dezvoltă nuvela Moara cu noroc de Ioan Slavici. Pentru a evidenția aceste două teme, dar și pentru a te ajuta să răspunzi la cerința de a scrie un eseu despre modul în care se reflectă o temă într-una dintre nuvelele studiate, primită de elevii de la profilul uman la sesiunea august-septembrie a Bacalaureatului din 2011, profesorii Liceunet au redactat acest material.

Nuvela Moara cu Noroc oglindeṣte viziunea lui Ioan Slavici asupra lumii satului românesc și se remarcă nu doar prin autenticitatea universului prezentat, ci ṣi prin complexitatea personajelor, rupte din realitatea cotidiană. Tema nuvelei se referă la efectele negative pe care setea de îmbogăţire le are asupra individului, traseul personajului principal ilustrând tocmai dorinţa de a urca în ierarhia socială, indiferent de mijloace.

Slavici pune în lumină pe lângă latura socială, ṣi aspecte psihologice ṣi morale, toate acestea contribuind la crearea unei imagini complete ṣi credibile a lumii conturate. Structural, creația literară este alcătuită simetric. Tema nuvelei este conturată pe parcursul capitolelor integrate între replicile bătrânei soacre. Din punct de vedere compozițional, acest material epic poate fi organizat pe momentele subiectului.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in