Lock

Modul în care se reflectă o temă

Lock

Dorința de înavuțire și degradarea ființei umane ca urmare a acestei dorințe sunt două dintre temele majore pe care le dezvoltă nuvela „Moara cu noroc” de Ioan Slavici. Pentru a evidenția aceste două teme, dar și pentru a te ajuta să răspunzi la cerința de a scrie un eseu despre modul în care se reflectă o temă într-una dintre nuvelele studiate, profesorii Liceunet au redactat acest material.

„Moara cu noroc” este o nuvelă psihologică, de factură realistă întrucât pune accentul pe cunoașterea sufletului omenesc, dimensiunea psihologică evidențiindu-se prin caracterul moralizator, conflictul interior, tematică, relația dintre personaje sau modalitățile de caracterizare a acestora. Nuvela oglindește viziunea lui Ioan Slavici asupra lumii satului românesc și se remarcă nu doar prin autenticitatea universului prezentat, ci și prin complexitatea personajelor, rupte din realitatea cotidiană. Tema nuvelei se referă la efectele negative pe care setea de îmbogățire le are asupra individului, traseul personajului principal ilustrând tocmai dorința de a urca în ierarhia socială, indiferent de mijloace.

Slavici pune în lumină pe lângă latura socială, și aspecte psihologice și morale, toate acestea contribuind la crearea unei imagini complete și credibile a lumii conturate. Structural, creația li...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in