Lock

Eseu

Lock

În cazul în care ai primit cerința de a scrie un eseu despre nuvela „Moara cu noroc”, dar fără o altă precizare (în cazul examenului de Bac cerințele sunt specificate), îți recomandăm să arunci o privire peste informațiile de pe această pagină. Aici nu vei găsi un eseu complex, însă vei vedea care este structura pe care trebuie să o aibă materialul tău.

Pentru a te familiariza cu structura eseului pe care va trebui să îl scrii la examenul de Bac și pentru a înțelege mai bine nuvela „Moara cu noroc” de Ioan Slavici, te sfătuim să citești celelalte pagini ale acestei secțiuni.

Eseu

Nuvela „Moara cu noroc” a fost publicată pentru prima dată în volumul de debut al lui Ioan Slavici, intitulat „Novele din popor” (1881). Alături de „Popa Tanda”, „Budulea Taichii” și „Pădureanca”, „Moara cu noroc” se numără printre cele mai remarcabile nuvele ale lui Slavici.

Tema nuvelei este reprezentată de consecințele negative pe care le are patima banului asupra sufletului uman. Nu întâmplător, opera începe cu un sfat înțelept rostit de bătrâna soacră a protagonistului: „- Omul să fie mulțumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăția: ci liniștea colibei tale te face fericit”. Această reacție are loc la aflarea veștii că Ghiță (personajul principal) dorea să ia în arendă hanul „Moara cu noroc”.

Viziunea despre lume a autorului se deduce cu ușurință după identificarea temei nuvelei, astfel încât Slavici atrage atenția asupra unei problematici semnificative. Pe scriitor îl preocupă chestiunea înstrăinării spirituale a omului în goana după avere. Din această cauză, nuvela are o latură puternic moralizatoare, care atrage atenția asupra ordonării corecte a priorităților oamenilor, precum și a tendinței de „rătăcire” a acestora.

Problematica patimii îmbogățirii este reprezentată prin intermediul conflictului principal dintre Ghiță, cizmarul, și Lică Sămădăul, porcar înstărit și amestecat în numeroase fărădelegi. Temut de întreg satul, Lică îl împovărează pe Ghiță cu diverse sarcini ce presupuneau, de...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in