Lock

Conflicte

Lock

Nuvela „Moara cu noroc” a fost încadrată de către criticii literari în trei categorii distincte. Astfel, ea este atât o nuvelă socială, cât și una psihologică și tragică. Prima publicare a operei de față a avut loc în anul 1881, în volumul de debut al lui Ioan Slavici, intitulat „Novele din popor”. Acest volum a reprezentat în literatura română un model de scriere realistă și tradiționalistă, având specific național și fiind caracterizată de o remarcabilă autenticitate.

Tema operei are valoare moralizatoare, astfel încât dă de înțeles cititorului că liniștea sufletească se află mai presus de bogăția materială. Mesajul lui Slavici este transmis cu claritate încă din incipitul nuvelei, prin intermediul unui personaj secundar: bătrâna soacră a lui Ghiță, protagonistul. Aceasta rostește vorbe înțelepte, reprezentative pentru tema nuvelei: „- Omul să fie mulțumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăția: ci liniștea colibei tale te face fericit”.

Subiectul nuvelei este construit în manieră clasică (se pot identifica momentele subiectului), deși acțiunea nu este lineară, întrucât s...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in