Comentariu

Introducere comentariu

Pentru ca eseul sau comentariul să fie notate cu un punctaj cât mai mare este foarte important ca, încă de la început, să menționezi perioada istorică în care a fost publicată opera Moara cu Noroc, dar și faptul că este o nuvelă psihologică, de factură realistă

...

Exemplu

Nuvela „Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici a apărut în anul 1881, în volumul „Novele din popor”. Fiind o nuvelă psihologică, realistă, accentul este pus pe felul în care sunt construite personajele și relația dintre acestea. Totodată, este scos în evidență și caracterul moralizator al operei: dorința de îmbogățire cu orice preț poate crea un dezechilibu.

Nuvela lui Ioan Slavici reflectă foarte bine viziunea autorului asupra satului românesc, iar acest lucru este redat atât prin complexitatea personajelor, cât și prin autenticitatea universului creat.

...

Semnificația titlului

În cazul nuvelei „Moara cu noroc” de Ioan Slavici este foarte important de precizat faptul că titlul reprezintă numele hanului așezat la răscurce de drumuri. Totodată, este esențial de amintit că norocul, în cazul acesta, are o conotație diferită și semnifică, mai degrabă, destinul tragic pe care îl vor avea personajele acestei nuvele.

Exemplu:

Titlul nuvelei „Moara cu noroc” este același cu numele hanului situat la o răscruce de drumuri, iar precizarea nu este întâmplătoare pentru că marchează, totodată, o răscruce în destinele eroilor. În cazul acesta, moara este un loc blestemat, diabolic, care va „măcina” destinul personajelor, iar norocul pe care îl aduce este doar aparent. În esență, ea este purtătoare de ghinion.

Tema

Fiind vorba de o nuvelă complexă, eseul trebuie să conțină informații referitoare la tema și viziunea despre lume, acestea din urmă influențând într-o mare măsură construcția subiectului și a personajelor. Totodată, este important ca aceste două aspecte să fie prezentate întrucât ele concentrează ideea de bază pe care autorul încearcă să o transmită cititorului.

Exemplu

Tema nuvelei „Moara cu noroc” de Ioan Slavici se referă la setea de îmbogățire și la consecințele grave pe care aceasta le are, sugerându-se faptul că banul poate duce la degradarea ființei umane ...

Nuvelă psihologică și realistă

„Moara cu noroc” de Ioan Slavici poate fi considerată o nuvelă realistă de analiză psihologică deoarece pune accentul pe caracterul personajelor. Totodată, natura psihologică este redată prin tematică, modul de caracterizare a personajelor și conflictul interior.

Exemplu

„Moara cu noroc” este o nuvelă psihologică, iar acest lucru este scos în evidență de numeroasele transformări prin care trece personajul principal al operei. Dacă la început Ghiță este

...

Caracterizarea unui personaj

Personajul cel mai complex este, fără îndoială, Ghiță. Atunci când vei realiza caracterizarea acestui personaj trebuie să ai în vedere statutul său în cadrul nuvelei, relația cu celelalte personaje, precum și alte trăsături care reies din acțiunile pe care acesta le desfășoară.

Este foarte important să urmărești felul în care Ghiță se schimbă din momentul în care intră în contact cu Lică Sămădăul și

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in