Comentariu

Introducere

Menționarea în cadrul introducerii a perioadei istorice în care a fost publicată opera Moara cu Noroc, dar și faptul că este o nuvelă psihologică, de factură realistă va face ca eseul sau comentariul să fie notat cu un punctaj cât mai mare.

De asemenea, este foarte important ca în introducere să precizezi câteva detalii legate de operă și câteva cuvinte despre stilul autorului.

De reținut: O introducere corectă și promițătoare va atrage atenția profesorului, iar astfel cresc șansele de a primi punctajul maxim.

Exemplu

Nuvela „Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici a apărut în anul 1881, în volumul „Novele din popor”. Fiind o nuvelă psihologică, realistă, accentul este pus pe felul în care sunt construite personajele și relația dintre acestea. Totodată, este scos în evidență și caracterul moralizator al operei: dorința de îmbogățire cu orice preț poate crea un dezechilibru.

Nuvela lui Ioan Slavici reflectă foarte bine viziunea autorului asupra satului românesc, iar acest lucru este redat atât prin complexitatea personajelor, cât și prin autenticitatea universului creat.

Semnificația titlului

În cazul nuvelei „Moara cu noroc” de Ioan Slavici este foarte important de precizat faptul că titlul reprezintă numele hanului așezat la răscruce de drumuri. Totodată, este esențial de amintit că norocul, în cazul acesta, are o conotație diferită și semnifică, mai degrabă, destinul tragic pe care îl vor avea personajele acestei nuvele.

Exemplu

Titlul nuvelei „Moara cu noroc” este același cu numele hanului situat la o răscruce de drumuri, iar precizarea nu este întâmplătoare pentru că marchează, totodată, o răscruce în destinele eroilor. În cazul acesta, moara este un loc blestemat, diabolic, care va „măcina” destinul personajelor, iar norocul pe care îl aduce este doar aparent. În esență, ea este purtătoare de ghinion.

Tema

Fiind vorba de o nuvelă complexă, eseul trebuie să conțină informații referitoare la tema și viziunea despre lume, acestea din urmă influențând într-o mare măsură construcția subiectului și a personajelor. Totodată, este important ca aceste două aspecte să fie prezentate întrucât ele concentrează ideea de bază pe care autorul încearcă să o transmită cititorului.

Exemplu

Tema nuvelei „Moara cu noroc” de Ioan Slavici se referă la setea de îmbogățire și la consecințele grave pe care aceasta le are, sugerându-se

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in