Comentariu

...

Tema

Fiind vorba despre o nuvelă complexă, eseul trebuie să conțină informații referitoare la tema și viziunea despre lume, acestea din urmă influențând într-o mare măsură construcția subiectului și a personajelor. Totodată, este important ca aceste două aspecte să fie prezentate întrucât ele concentrează ideea de bază pe care autorul încearcă să o transmită cititorului.

Exemplu

Tema nuvelei „Moara cu noroc” de Ioan Slavici se referă la setea de îmbogățire și la consecințele grave pe care aceasta le are, sugerându-se faptul că banul poate duce la degradarea ființei umane. Totodată, opera lui Slavici prezintă efectele negative pe care le poate avea dorința de înavuțire asupra individului.

Viziunea despre lume …

...

Context istoric

Nuvela se petrece în a doua parte a secolului al XIX-lea, în Transilvania, o zonă istoric românească aflată atunci sub ocupație maghiară. La acea vreme, situația țăranilor români nu era una prosperă. Deși iobăgia a fost desființată din 1785, în Transilvania, mulți dintre țăranii români nu dețineau pământ sau alte proprietăți și munceau în sistem de arendă

Exemplu

De exemplu, personajul principal, Ghiță, ia în arendă moara, iar astfel o parte din câștigurile sale merg către proprietarii morii. De asemenea, principala activitate în mediul rural era agricultura. Un exemplu ilustrativ în acest sens este țăranul român Lică Sămădăul, care se ocupa cu creșterea animalelor.

Tot în acea perioadă, în Transilvania începe să se propag…

...

Rezumat pe scurt

Rezumatul nuvelei „Moara cu noroc” trebuie să conțină toate momentele esențiale, însă fără a adăuga detalii care sunt de prisos. Este necesar să te axezi pe cele mai importante aspecte pentru ca profesorul să își dea seama că ai înțeles exact despre ce este vorba și pentru a putea face o sinteză clară și concisă.

Exemplu

Începutul nuvelei îi prezintă pe Ghiță, pe soția sa Ana, pe soacră și pe copii ca fiind o familie fericită. Pentru a-și mări veniturile, aceștia hotărăsc să ia în arendă hanul „Moara cu noroc”, urmând ca întreaga familie să locuiască acolo. Dacă la început afacerea merge bine, iar relația de familie este din ce în ce mai armonioasă, totul se schimb…

...

Caracterizarea unui personaj

Personajul cel mai complex este, fără îndoială, Ghiță. Atunci când vei realiza caracterizarea acestui personaj trebuie să ai în vedere statutul său în cadrul nuvelei, relația cu celelalte personaje, precum și alte trăsături care reies din acțiunile pe care acesta le desfășoară. 

Este foarte important să urmărești felul în care Ghiță se schimbă din momentul în care intră în contact cu Lică Sămădăul și până în momentul în care decide să pună capăt oricăror afaceri cu el. Totodată, pentru a realiza un eseu complex este foarte util să faci referire la modalitățile de caracterizare pe care le folosește …

...

Nuvelă psihologică și realistă

„Moara cu noroc” de Ioan Slavici poate fi considerată o nuvelă realistă de analiză psihologică deoarece pune accentul pe caracterul personajelor. Totodată, natura psihologică este redată prin tematică, modul de caracterizare a personajelor și conflictul interior.

Exemplu de nuvelă psihologică și realistă

„Moara cu noroc” este o nuvelă psihologică, iar acest lucru este scos în evidență de numeroasele transformări prin care trece personajul principal al operei. Dacă la început Ghiță este prezentat ca un om cinstit și harnic, care avea …

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in