Ghiță

„Moara cu noroc” este o nuvelă psihologică, a cărei temă o reprezintă urmările nefaste pe care setea de înavuțire a personajului principal le cauzează asupra propriului destin și asupra altor personaje, nevinovate. Nuvela se remarcă prin complexitatea personajului principal, Ghiță, prin observație psihologică și socială și prin compoziție, rămânând una dintre cele mai importante creații din activitatea literară a lui Ioan Slavici, dar și din întreaga noastră literatură.

Situarea personajului în operă

Personajul principal al operei este Ghiță, deoarece participă la toate momentele acțiunii, atenția autorului este îndreptată asupra sa, iar toate celelalte personaje se comportă în funcție de comportamentul său.

Acțiunea nuvelei stă sub semnul destinului și al norocului, întreaga nuvelă fiind străbătută de un sens moralizator. Ghiță, sătul de meseria de cizmar pe care o are, ia în arendă o moară devenită han și, la început, pare să îi meargă bine, căci trăiește mulțumit alături de familia sa. Prin muncă și perseverență, Ghiță și familia reușesc să ducă o viață îndestulată și fericită. Norocul dispare pentru Ghiță în momentul în care Lică își face apariția la han. Viața lui Ghiță și a familiei sale intră în sfera dramei. El devine tăinuitor, bănuitor, își lasă nevasta cu Lică pentru a-i întinde acestuia o cursă, este gelos pe Ana și o omoară. Lică îl ucide apoi pe Ghiță, după care moare și el. Hanul arde și ultimele cuvinte ale soacrei: „așa a vrut Dumnezeu” marchează o constatare cinică, care reia ideea inițială, aceea că neascultarea și lăcomia duc la moarte.

În iureșul acesta de evenimente dramatice, se remarcă în mod deosebit imaginea personajului principal, Ghiță, înfrânt în încercarea de a-și depăși statutul social, deoarece, chiar dacă are tărie sufletească, are totodată și nenorocul să se întâlnească cu Lică Sămădăul, un personaj mai puternic decât el, care are puterea să-l transforme. Ghiță va trăi astfel drama distrugerii de sine, concretizată prin trei înfrângeri: pierde încrederea în sine, pe cea a Anei, soția lui, în el și încrederea celorlalți în el.

Trăsăturile personajulu...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in