Caracterizarea lui Ghiță

„Moara cu noroc” este o nuvelă psihologică, a cărei temă o reprezintă urmările nefaste pe care setea de înavuțire a personajului principal le cauzează asupra propriului destin și asupra altor personaje, nevinovate. Nuvela se remarcă prin complexitatea personajului principal, Ghiţă, prin observaţie psihologică şi socială şi prin compoziţie, rămânând una dintre cele mai importante creaţii din activitatea literară a lui Ioan Slavici, dar şi din întreaga noastră literatură.

Situarea personajului în operă

Personajul principal al operei este Ghiţă, deoarece participă la toate momentele acţiunii, atenţia autorului este îndreptată asupra sa, iar toate celelalte personaje se comportă în funcţie de comportamentul său.

Acţiunea nuvelei stă sub semnul destinului şi al norocului, întreaga nuvelă fiind străbătută de un sens moralizator. Ghiţă, sătul de meseria de cizmar pe care o are, arendează o moară devenită han şi, la început, pare să îi meargă bine, căci trăiește mulţumit alături de familia sa. Prin muncă şi perseverenţă, Ghiţă şi familia reuşesc să ducă o viaţă îndestulată şi fericită. Norocul dispare pentru Ghiţă în momentul în care Lică îşi face apariţia la han. Viaţa lui Ghiţă şi a familiei sale intră în sfera dramei. El devine tăinuitor, bănuitor, îşi lasă nevasta cu Lică pentru a-i întinde acestuia o cursă, este gelos pe Ana şi o omoară. Lică îl ucide apoi pe Ghiţă, după care moare şi el. Hanul arde şi ultimele cuvinte ale soacrei: „aşa a vrut Dumnezeu” marchează o constatare cinică, care reia ideea iniţială, aceea că neascultarea şi lăcomia duc la moarte.

În iureşul acesta de evenimente dramatice, se remarcă în mod deosebit imaginea personajului principal, Ghiţă, înfrânt în încercarea de a-şi depăşi statutul social, deoarece, chiar dacă are tărie sufletească, are totodată şi nenorocul să se întâlnească cu Lică Sămădăul, un personaj mai puternic decât el, care are puterea să-l transforme. Ghiţă va trăi astfel drama distrugerii de sine, concretizată prin trei înfrângeri: pierde încrederea în sine, pe cea a Anei, soţia lui, în el şi încrederea celorlalţi în el.

Trăsăturile personajului, ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in