Caracterizare

„Moara cu noroc”, nuvela publicată de către Ioan Slavici în anul 1881, este reprezentativă pentru literatura română datorită simbolurilor și personajelor complexe. Deși numărul celor care iau parte la acțiune este unul restrâns, trăsăturile lor sunt puternic evidențiate, atât prin fapte, cât și prin vorbe sau direct de către autor. Sugestiv este și modul în care Ioan Slavici alege să îți pedepsească toate personajele care intră în afaceri necinstite, la finalul nuvelei.

Ghiță este protagonistul nuvelei și cel mai reprezentativ pentru a ilustra consecințele pe care le poate avea dorința de înavuțire și lăcomia pentru bani. Prezentat la începutul nuvelei ca un om harnic și cinstit, se dezumanizează treptat pe fondul dorinței de îmbogățire făcând afaceri necurate, devenind violent cu Ana, soția sa, și transformându-se chiar în ucigașul acesteia. Împușcarea sa de către Răuț vine ca o pedeapsă pentru setea nestăpânită de îmbogățire.

Lică Sămădăul este un personaj care influențează acțiunile celorlalte personaje, chiar de la începutul nuvelei autorul prezentându-l ca un stăpân absolut peste oameni și locuri, un bun cunoscător al firii umane, care reușește să manipuleze pe oricine. Orgoliul lui nemăsurat este evidențiat prin alegerea de a se sinucide, zdrobindu-și capul de tulpina unui ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in