Lock

Moara cu noroc

Lock

„Moara cu noroc” este o nuvelă scrisă de Ioan Slavici și publicată în anul 1881, în volumul intitulat „Novele din popor”. Opera este considerată o nuvelă psihologică, de factură realistă, accentul fiind pus pe construcția personajelor și conflictul interior al acestora. Totodată, textul scoate în evidență consecințele nefaste ale dorinței de îmbogățire și depășirea condiției sociale cu orice preț, având astfel un rol moralizator.

Numărându-se printre operele incluse în programa pentru examenul de Bacalaureat, este foarte important să cunoști toate detalii esențiale despre acest text. Din acest motiv, echipa Liceunet ți-a pregătit un eBook care conține informațiile importante despre nuvelă, precum și explicații care îți vor fi de mare folos în cazul în care va trebui să scrii despre această operă la examenul de Bacalaureat. 

eBook-ul se deschide cu un comentariu care sintetizează cele mai importante detalii despre nuvelă. Apoi, pentru a te ajuta să îți reamintești cum este construit subiectul și cum evoluează acțiunea, vei putea citi un rezumat pe capitole, cât și un rezumat scurt și o enumerare a ideilor principale. Iar dacă ai nevoie de o sursă de inspirație pentru rezolvarea subiectului III de la examenul de Bac, aici vei găsi mai multe eseuri, printre acestea numărându-se: tema și viziunea despre lume, particularități de construcție a unui personaj, relația dintre Ghiță și Ana și relația dintre Ghiță și Lică Sămădăul, modul în care se reflectă o temă și particularitățile nuvelei. În plus, dacă va trebui să realizezi portretul personajului principal - Ghiță sau al unuia dintre personajele secundare (Lică, Ana, bătrâna, Pintea, Răuț), în cadrul acestui eBook vei găsi suficiente informații care să te ajute să le conturezi trăsăturile de caracter.

Totodată, aici vei găsi și alte detalii importante de care trebuie să ții cont atunci când studiezi nuvela „Moara cu noroc” de Ioan Slavici, iar printre acestea se numără: perspectiva narativă, conflictele, relația dintre incipit și final, elemente de structură compoziție și limbaj. Nu în ultimul rând, vei găsi o fișă de lectură a textului, precum și o paralelă între acest text și alte opere literare, dar și un eseu care conține câteva dintre impresiile criticilor literari despre această operă.

 

Autori: Ana Maria Mureșan, Alexandra Jebelean, Ioana Mititelu, Gianina Haneș

Moara cu noroc de Ioan Slavici - Interpretarea textului literar

Editura Better Students

Timișoara

2022

ISBN 978-606-95457-7-5

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Moara cu noroc

[71]
Review-urile utilizatorilor
 • 02/29/2016
  Scris de Elev in clasa a 11-a
  Eseul este destul de bun, însă am găsit o greşeală. După cum am citit, nuvela are 17 capitole, ci nu 12 după cum scrie în eseu. Mulțumesc!
 • 04/06/2015
  Scris de Elev in clasa a 11-a
  Referatul este foarte bun, meritand nota 10 si ceea ce este scris m-a ajutat sa inteleg ce trebuia sa scriu la Simularea BAC-ului.
 • 01/05/2023
  Scris de Elev in clasa a 7-a
  Lucrarea este foarte bine documentata, avand valoare atat din punct de vedere calitativ cat si cantitativ.
 • 05/04/2022
  Întreg materialul este conceput într-un mod ușor de înțeles și asimilat. Felicitări! Vă mulțumesc frumos!