Moara cu noroc

Nuvela Moara cu noroc, scrisă de Ioan Slavici, a fost publicată în anul 1881, în volumul „Novele din popor”. Opera este considerată o nuvelă psihologică, de factură realistă, accentul fiind pus pe construcția personajelor și conflictul interior al acestora. De asemenea, textul scoate în evidență consecințele nefaste pe care le au dorința de îmbogățire și depășirea condiției sociale cu orice preț, având astfel un rol moralizator.

Fiind o operă inclusă în programa pentru examenul de Bacalaureat, trebuie să ai în vedere toate detaliile importante, iar pentru a-ți facilita pregătirea, echipa Liceunet a elaborat acest eBook. Vei găsi o prezentare a celor mai semnificative momente care compun nuvela, vei afla care sunt trăsăturile de caracter ale lui Ghiță, Ana sau Pintea și cum evoluează relația de familie după ce Ghiță se împrietenește cu Lică Sămădăul, dar și cum evidențiază autorul lumea satului ardelenesc. De asemenea, vei putea citi o fișă de lectură a operei, un rezumat pe momentele subiectului, detalii despre perspectiva narativă, dar vei găsi și care sunt pașii pentru scrierea unui comentariu sau a unui eseu care respectă baremul de la examenul de Bacalaureat. Totodată, pentru a-ți fi mai ușor să reții detaliile semnificative, ți-am pregătit un material care conține cele mai semnificative secvențe ale nuvelei.

Acest eBook a fost structurat sub forma unui portofoliu pe care îl poți consulta de fiecare dată când ai câte o nelămurire legată de această nuvelă, chiar de pe tabletă sau telefonul mobil.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Moara cu noroc

[35]
Review-urile utilizatorilor
 • 01.03.2016
  Scris de Elev in clasa a 11-a
  Eseul este destul de bun, însă am găsit o greşeală. După cum am citit, nuvela are 17 capitole, ci nu 12 după cum scrie în eseu. Mulțumesc!
 • 07.04.2015
  Scris de Elev in clasa a 11-a
  Referatul este foarte bun, meritand nota 10 si ceea ce este scris m-a ajutat sa inteleg ce trebuia sa scriu la Simularea BAC-ului.
 • 16.11.2020
  Scris de Elev in clasa a 10-a
  multumesc m-au ajutat foarte mult
 • 27.10.2020
  Scris de Elev in clasa a 10-a
  Am folosit un eseu la clasă și am primit 24 de puncte . Eu aș recomanda să se introducă și secvențele semnificative !
  Îți mulțumim pentru feedback! În funcție de materialul pe care l-ai citit vei vedea că sunt detaliate și anumite secvențe care au o semnificație mai mare în cadrul romanului. În plus există un material intitulat „Secvențe reprezentative” (https://liceunet.ro/ioan-slavici/moara-cu-noroc/secvente-reprezentative), iar acesta conține, pe larg, cele mai importante episoade ale romanului. Totodată, mai vrem să menționăm că aceste eseuri sunt orientative și reprezintă o sursă de inspirație pe care o poți dezvolta pentru a redacta propriile materiale. Pentru explicații mai detaliate îți sugerăm să citești eBook-ul în întregime pentru că fiecare capitol abordează un anumit subiect. Mult spor!
  Scris de: Editorii Liceunet.ro