Perspectiva narativă

Scriitor, jurnalist și pedagog român, Ioan Slavici s-a născut pe teritoriul României de astăzi, dar în ceea ce se numea încă Imperiul Austro-Ungar. Inspirat profund de realitățile în cadrul cărora trăise, de viața predominant rurală a oamenilor și de relațiile interetnice dezvoltate între aceștia, Slavici a scris opere care demonstrează atât măiestria scriitoricească ce-l caracterizează, cât și calitățile sale de fin psiholog. Slavici zugrăvește lumea locuitorilor din Ardeal, unde triumfă binele, adevărul, dreptatea și cumpătarea. Astfel, nerespectarea acestor legi atrage după sine consecințe pe măsura faptelor săvârșite.

Roman tradițional, realist, „Mara” valorifică monografia etnografică, descriind datinile ardelenești, atât cele de tip spiritual (religioase), cât și cele sociale, evidențiate prin conviețuirea diverselor grupuri etnice: români, sași, maghiari. Este remarcabilă construcția personajului principal, rămas în istoria literaturii române drept unul dintre cele mai puternice și remarcabile personaje feminine. Opera de față a fost publicată pentru prima dată în anul 1894, în revista „Vatra”.

Opera este structurată în douăzeci și unu de capitole, iar acțiunea se desfășoară pe mai multe planuri narative. Unul dintre ele urmărește povestea Marei; altul, povestea de iubire dintre Persida (fiica Marei) și Națl. Acestora li se adaugă și cel concentrat asupra destinului lui Trică, însă acest plan este mai slab conturat decât cel al Persidei și al lui Națl.

Perspectiva narativă reprezintă punctul de vedere din care este relatată acțiunea unei opere epice. Naratorul reprezintă o instanță fictivă dintr-o operă literară, îndeplinind funcția unui purtător de cuvânt al scriitorului. Poziția acestuia față de faptele petrecute se deduce din prezența sau absența comentariilor referitoare la acțiune și personaje. ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in