Paralelă Tren de plăcere
„Mara” este un roman scris de Ioan Slavici, recunoscut drept unul dintre cei mai importanți prozatori români. Prima publicare a romanului a avut loc în anul 1894, în revista „Vatra”, urmând ca acesta să apară în volum doisprezece ani mai târziu, în 1906. Aproximativ în aceeași perioadă (în 1900), I. L. Caragiale a scris schița „Tren de plăcere”, apărută mai apoi în volumul scriitorului, intitulat „Momente și schițe”.
Deși, la prima vedere, operele celor doi mari clasici ai literaturii române nu împărtășesc prea multe caracteristici, ele se aseamănă prin tematica aleasă și prin înclinația autorilor spre crearea de tipologii umane. Astfel, atât „Mara” cât și „Tren de plăcere” au drept temă centrală familia. Reprezentările familiei în cele două lucrări sunt foarte diferite. Ambii autori zugrăvesc câte un univers, însă, în timp ce Caragiale prezintă moravurile societății citadine, Slavici alege lumea satului.
În schița „Tren de plăcere” este vorba despre o familie românească tipică din cadrul clasei mijlocii de la începutul secolului XX. Deși, spre deosebire de familia lui Slavici, cea a lui Caragiale este caricaturală, ambele sunt prezentate în manieră realistă. În timp ce Slavici alege să redea realismul ...