Fișă de lectură

Citind fișa de lectură a operei Mara de Ioan Slavici vei afla cărei specii literare aparține textul, care sunt cele mai importante personaje care iau parte la acțiune, dar și informații importante despre viața și activitatea autorului.

Titlul operei literare: „Mara”

Autorul: Ioan Slavici

Date operă: Romanul „Mara” a fost publicat pentru prima dată în 1894, în revista „Vatra”. În volum a apărut abia în 1906, fiind considerat cel mai bun roman românesc, înainte de „Ion” (conform lui Şerban Cioculescu).

Alte opere ale autorului:Pădureanca”, „Budulea Taichii”, „Popa Tanda”, „Moara cu noroc

Specia literară: Roman

Gen literar: Genul epic

Tipul romanului: Roman realist, psihologic, cu elemente tradiționale

Date importante despre viața și activitatea autorului: Ioan Slavici a fost un scriitor, jurnalist și pedagog român. S-a născut în data de 18 ianuarie 1848, în localitatea Șiria, în Imperiul Austro-Ungar.

Opera lui Ioan Slavici este puternic influențată de lumea tradițională a satului ardelean. Un observator excelent al mediului rural, Slavici realizează în nuvelele și studiile sale o veritabilă frescă a moravurilor, a comportamentului oamenilor în funcție de statutul lor social. Toate acestea sunt redate în cele mai mici amănunte, de la ținute până la vorbire și gesturi. Memoriile sale, publicate în volumul „Amintiri” (1924), au o importanță deosebită pentru istoria literaturii române...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in