Tema și viziunea despre lume

Redactarea unui eseu în care să prezinți tema și viziunea despre lume în romanul Mara de Ioan Slavici poate fi una dintre cerințele pe care le vei întâlni la subiectul III al examenului de Bacalaureat la limba și literatura română.

Totodată, acest eseu reprezintă o rezolvare de nota 10 a cerinței de la examenul de Bacalaureat de a redacta „un eseu de 2 – 3 pagini, în care să prezinți tema și viziunea despre lume dintr-un roman studiat”, regăsită în subiectul al III-lea, din cadrul sesiunii de toamnă (sesiunea august-septembrie) din anul 2012, pentru profilul uman.

„Tema dragostei începe să se contureze în capitolul numit sugestiv de către autor Primăvara, ce simbolizează noi începuturi. Iubirea dintre Persida și Națl apare brusc, ca o invitație a destinului ce urmează să le schimbe viețile celor doi tineri prezentați de către autor în antiteză: Persida este fiica săracei precupețe Mara, în timp ce Națl este fiul înstăritului măcelar Hubernațl. Prima lor întâlnire face parte din intriga romanului și are loc la mănăstirea unde se afla Mara, după ce vântul sparge o fereastră. (...) Viziunea autorului în acest roman este influenţată de puterea dragostei, care îi dă Persidei tăria de a rezista tratamentului la care este supusă de către Națl și care îi aduce în final salvarea, printr-un copil, rodul dragostei celor doi. Astfel, mesajul moralizator transmis de către autor este acela că binele învinge prin dragoste.

Consider că tema dragostei este...”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in