Lock

Secvențe reprezentative

Lock

Romanul „Mara”, de Ioan Slavici, a fost publicat pentru prima dată în anul 1894, în revista „Vatra”, dar a apărut în volum abia 12 ani mai târziu. Această operă este un roman tradițional de tip obiectiv, deoarece respectă tiparele modului de scris convențional. Titlul romanului este dat de către personajul principal, Mara. Acesta a fost intens disputat de către criticul literar Nicolae Iorga, care considera că opera ar fi trebuit să se numească „Copiii Marei”, deoarece, în opinia sa, autorul le acordă o atenție mai mare decât Marei.

Acțiunea se petrece la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, în Radna, lângă Lipova, în apropiere de Ardeal, iar romanul este structurat pe 21 de capitole, fiecare purtând câte un titlu care sintetizează conținutul acestora. Incipitul romanului o descrie pe Mara, iar apoi locul în care urmează să se desfășoare acțiunea.

Prezentarea Marei

O secvență importantă este cea în care aflăm despre Mara, despre cum muncește, dar și despre planurile ei de viitor: „vinde ce poate și cumpără ce găsește; duce de la Radna ceea ce nu găsești la Lipova ori la Arad și aduce de la Arad ceea ce nu găsești la Radna ori la Lipova. Lucrul de căpetenie e pentru dânsa ca să nu mai aducă ce a dus și vinde mai bucuros cu câștig puțin decât ca să-i «clocească» marfa.”. Ea își dorea foarte mult ca cei doi copii ai săi să fie realizați, fără a fi limitați de lipsuri materiale, da...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in